Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

apoc9

24. 10. 2011 11:40
1+1 = 2

vyplývá z matematického modelu a musí to tak být, protože by jinak tento model nefungoval. Ani v matematice neplatí na všechno komutativní zákon. Do toho všeho plete ještě filozofii ideí. Mimochodem zapomněla jste, že jabko, modrá existuje jenom v Českém jazyce. Lidé uvažují v modelech, ale i tyto modely lze objektivně porovnávat a tudíž relativismus, který říká, že všechny modely jsou stejně dobré se mýlí.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

24. 10. 2011 12:09
Re: 1+1 = 2

Žádný svéprávný relativista nebude tvrdit, že "všechny modely jsou stejně dobré".

Prostě jen zkonstatuje, že "modely jsou různé" .... a třeba bude tvrdit, že každý z nich tu kterou věc popisuje z jiného úhlu, s jinými předsudky, jinými limity.... tj že srovnávat je sice můžete, ale smysl to moc nemá....

0 0
možnosti
DP

Daniel P.

24. 10. 2011 11:15
matematika

"Matematika je prostě věda umělá, která popisuje jen to, co se jí hodí a co v jejím systému funguje."

Ne. A když se v tom nevyznáte, tak proč se k tomu vyjadřujete? Matematika je nástroj pro lidi, co s ním umí zacházet.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

24. 10. 2011 11:29
Re: matematika

Konkrétnější nebudete?

0 0
možnosti
B

Bucharovic

24. 10. 2011 10:49
Je vlahý jarní večer...

...a chlapec s dívkou, oba studenti matfizu, se v sšeřelém parku drží za ruce. Ona - ,,myslíš na to samé, na co já, miláčku? On - ,,ano". Ona - ,,a kolik ti to vyšlo...?"

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

24. 10. 2011 10:33
nezlob se na me,

ale tohle je demagogie non plus ultra. Naprostou nesourody slepenec slov.

Jde o to, ze spojujes veci, ktere spolu nijak nesouvisi. Do toho mates pojmy, ktere jsou proste otazkou dohody. (treba zelena trava - barva je dana nasim vnimanim a zavisi na frekvenci odrazeneho nebo vyzareneho "bileho" svetla. To bile je vic moznosti, o tom ti rekne kazdy fotograf :-). POkud ovsem pouzijes frekvence, ketre nase oci nevnimaji - rentgen infracervene, UV, radiove- pak vysledkem jsou pouze reprezentace, falesne barvy. Tak, abysme to mohli vnimat ocima.) Motas fyziku casticoveho sveta do realneho, interakce, ktere jsou zanedbatelne do tech zasadnich. Pouzivas matematiku tam, kde nikdy nema byt pouzita (nebo alespon ne v teto klasicke zakladoskolske forme).

Je to jako rict, ze Einstein vyvratil Newtonovu gravitacni teorii. Ale on ji nevyvratil - pouze ji doplnil pro specificke pripady, ktere Newton nezvazoval a neznal.

0 0
možnosti
DK

Fonon

24. 10. 2011 10:37
Re: nezlob se na me,

Petře, ty jsi chemik? kolega?:-)

0 0
možnosti
RP

Roman Potoczný

24. 10. 2011 10:33
Já bych řekl ...

... s jistou humornou nadsázkou, která se vůbec netýká pouze tohoto blogu, že často příliš uvažujeme o věcech, kterým nerozumíme a je dobře, že na to máme čas :-) ... mimo jiné proto, že si žijeme v relativním klidu (a zde se dotýkám zmíněného pojmu relativity) a nemusíme díky svému stupni rozvinuté civilizace počítat (a zde se dotýkám matematiky) jako lidé v rozvojových zemích, kde nemají, co jíst nebo v současnosti v některých arabských zemích,kde se válčí, že 1 mrtvola a 1 mrtvola, jsou nepochybně 2 mrtvoly ... To pak jde všechna filozofie stranou a zjišťujeme, že minimálně jedna jistota na tomto světě je ... Jinak za článek a za mírné zamyšlení, kterého jsem se v jeho souvislosti dopustil, uděluji R^ ...

1 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

24. 10. 2011 10:52
Re: Já bych řekl ...

Vidišto. Kdyby lidi místo válčení přemýšleli o relativitě reality naší vůkolní, nemuseli by se počítat mrtvoly...

0 0
možnosti
PH

petrph

24. 10. 2011 10:20
je tam té relativity moc

Veškerý společenský rozvoj a inteligence lidstva je založena právě na schopnosti v myšlení libovolně a dle potřeby  přecházet mezi abstrakcí a konkretizací. Kdybych vzal nejjednodušší příklad - jsem já,je moje manželka,moje dítě - nikdy si je nemůžu splést s nikým jiným-ale když se mě někdo zeptá, kolik je vás tady, v mikrosekundě dokážu přepnout mozek na abstraktno a odpovím "jsme tady 3 osoby.

Ćili, každý kdo prošel první třídou ZŠ se učí že může sčítat jedno jabko s druhým jabkem právě když oboje abstraktně rozpozná jako jabko.Už v té první třídě ho učí že jabka s hruškama sčítat nemůže.

Mnohem zajímavější,pak skutečně je když přejdeme od celých a racionálních čísel k číslům reálným, které třeba ani nedokážeme vyjádřit ukončeným desetinným rozvojem. Už v počítačových výpočtech s reálnými typy proměnných nemusí porovnání typu 1+1 = přesně 2 fungovat.

1 0
možnosti
AN

TondaN

24. 10. 2011 10:00
ale jo!

aspoň jsem u toho přemýšlel,což ,třeba u politiky nedělám.tam jsem hned nas-ranej:-)

0 0
možnosti
LS

Lesní sběř

24. 10. 2011 9:51
B je zanedbáváno proto...

...že pro naše účely bývá obvykle zanedbatelné. Například skvrna u stopky konkrétního jablka je zcela nepodstatná v konečném součtu moštu. ;-)

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

24. 10. 2011 10:07
Re: B je zanedbáváno proto...

Správně. V moštu je to šumák.

Ale podívejte třeba na předpověď počasí.... a jak jim ty modely hezky nefungují, protože těch Béček je strašlivě moc, což žádnej počítač dneska neumí obsáhnout....

A počasí je v zásadě taková prkotina, která má těch Béček jenom "pár" :-))))

Srovnejte to třeba s genetikou a hned je celá matematika úplně na kulový ....... a to se stále ještě pohybujeme v oblastech, který alespoň trošku matematicky popsat jdou....

0 0
možnosti
ED

chavah

24. 10. 2011 9:22
No jo, matika.

A kolik mi teda naúčtujete u Vás v kavárně za 2 hrnky kafe?

0 0
možnosti
P9

pavel 99

24. 10. 2011 9:23
Re: No jo, matika.

jedno "bzum", ne?:-/

0 0
možnosti
AP

shrink

24. 10. 2011 9:13
Jojo,

to je tak, když filozofujeme my, co o tom víme prd, maximálně máme něco načteno plus cosi cítíme intuitivně :-) (Odvolávám, pokud jsi na rozdíl ode mě studovala matiku.) Těším se na diskusi, snad se Ti na to chytnou matematici a jiní exakťáci :-) )

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

24. 10. 2011 10:00
Re: Jojo,

Studovala nevystudovala :-), ale tohle jsou věci, které mne zajímají odjakživa. Já doufám, že se toho chytne někdo, kdo tomu rozumí víc než já a případně to rozvede, nebo mi vysvětlí, kde mám v tom uvažování chybu.

Celé je to o tom, co je vlastně "realita" a jak moc máme šanci jí poznat a popsat. Já tvrdím, že pramálo.

Taky tvrdím, že ti, kdo tvrdí, že všechno je jasný, že existují absolutní jistoty v čemkoliv, jsou tak trošinku ... neinformovaní... :-)))

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky