Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

namestii

30. 7. 2008 4:06
cena vs. služby

Služby = sloužit, pohostinství = pohostil. Pokud je toto dodrženo dávám diškreci min 20 %, ať stojí voda 6, nebo 40 Kč. Chodím si do restaurace odpočinut, vypnout. Miluji, když číšník vytuší mé přání předem, a jen nosí na stůl to, co dochází (víno, vodu, pečivo, ubrousky, …). Stravuji se pouze v restauracích, doma jsem troubu nespustil 6 let. Obědy (meníčka), večeře (dle jídelních lístků) a mám vytipovány restaurace, kde chápou mé potřeby a nehledím na ceny. Večeře 400 Kč, 7x týdně je 2800 Kč. Za tyto peníze bych si domů ty labužka, co papám, na týden nenakoupil, a kdy nakoupil, tak bych si je tak dobře nepřipravil. … Řekl bych: „Chceš, nechceš, nazdar!!!“. I u nás v práci platí, kdo na nás nemá, ať k nám nechodí!!!

To jestli je voda dražší jak pivo mé vůbec netrápí.

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

30. 7. 2008 8:10
Re: cena vs. služby

hochu, závist je motorem vývoje. Dále tak

0 0
možnosti
MA

Martin Adámek(adamek.blog.idnes)

30. 7. 2008 3:52
Alko x nealko

Ono by to melo zalezet na tom, o jaky jde typ podniku.

Pivnice a jine pajzly necht si optimalizuji cenu piva, protoze kdyz do sebe nejakej ochlasta hodi toho piva do sebe 5 kousku kazdej den, tak je pro nej cena piva klicova, a na zdrazeni piva bude reagovat zmenou lokalu (a kdyz z pajzlu odejdou ochlastove, tak ma pajzl po kseftu).

Ale slusna restaurace by mela optimalizovat spis ceny jidla nebo nealka. A jestlize nekdo prijde na jidlo, a da si k nemu jedno nebo dve piva, tak to, ze je pivo o 5 Kc drazsi mu nevadi, paklize je jidlo o 15 Kc levnejsi. (vychazim z toho, ze autorka tu resila nutnost optimalizovat cenu piva, aby zakaznici neremcali - samozrejme chapu, ze cena je jen jedna z mnoha faktoru pro provozovatele i pro hosta)

Takze ve slusnym podniku (restaurace nebo kavarna) nemuze vyssi cena nicemu vadit. Aspon se vyfiltrujou velkoodberatele piva, kteri ve slusnem zarizeni nejsou zadouci. A slusnemu hostovi trochu vyssi cena piva pri jeho malem odberu nebude vadit.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

30. 7. 2008 10:20
Re: Alko x nealko

Ale slušná restaurace optimalizuje. Optimalizuje (samozřejmě) ze svého pohledu. Nejvyšší cenu, při které bude ještě alespoň poloplné. To je jediná možná optimalizace.

0 0
možnosti
JM

jlm2

30. 7. 2008 1:40
Alko vs nealko

Osobně mi nevadí, že na Praze 1 zaplatím 30,- za minerálku. Ale velice mi vadí, že v naprosté většině restaurací zaplatím za nealko nápoje mnohem více než za pivo. Půllitr nealkoholického piva je téměř vždy  dražší než alkoholického. To, že já nepiji alkohol (3 roky) je jen moje věc a můj (i finanční) problém. Abstinence a chození do hospody je v Čechách výrazně dražší než pít alkohol.

Nedávno jsem byl na punkovém koncertě v klasické hospodě s menším sálem. Již odpoledne při prvních kapelách bylo naprosto narváno, zejména mládeží ve věku tak 14-20 let. Pivo stálo 20,- korun, třetinka lahvového nealka 30,-, stejně jako "dvojka" džusu či minerálky. Když jsme se vrátili večer v cca 22 hodin na hlavní kapely, v sále se potácelo odhadem asi 20 lidí, všichni ostatní už "odpadli"

Osobně vidím hlavní problém v tom, že pivo je u nás nejlevnějším pitím...

0 0
možnosti
MA

Martin Adámek(adamek.blog.idnes)

30. 7. 2008 3:57
Re: Alko vs nealko

naprostej souhlas, taky alkohol vubec nepiju, a v nekterych restauracich maj pro me jen produkty kolalokova koncernu a mattoniho, a asi jeste tak dzus.

(nebojte se lidi, piju to, nejsem ultravegan ani nic podobnyho, kolu muzu - jen vim ze je to svinstvo chemicky, a nepiju to moc...)

normalni ceskou limonadu clovek sezene jen nekde, a tocenou jen ve vyjimecnych podnicich

0 0
možnosti
PD

superpata

30. 7. 2008 1:16
karma

Ac v pozici hosta, tak musim souhlasit s clankem.

Podle "idnesni" logiky by cesta taxikem mela stat maximalne tak 4kc/km, kdyz auto spotrebuje palivo za cca 2kc/km.

Co mi mimo jine v cesku vadi, ze k jidlu ani po vyzadani nedostanu dzban s vodou. O ledu a citronu v nem ani nemluve.

o 30 korunach to neni. Pokud jsem spokojeny, nemam problem nechat tip 10%.

0 0
možnosti
MA

Martin Adámek(adamek.blog.idnes)

30. 7. 2008 3:59
Re: karma

Mám to z kontextu chápat tak, že "tip" je nějakej nářeční výraz pro dýško?

0 0
možnosti
V

Vikina

30. 7. 2008 0:26
Děkuji za přesný popis

kapitalistického podnikání v Čechách (i když patrně nejen v nich). Jen nevím, jestli z toho mít radost nebo chmury. V každém případě ukázka, z čeho někteří lidé bohatnou - to nemyslím Vás, nýbrž spíše ty pronajímatele; mimochodem, v nájmu je již započítán otop, elekřina, vodné apod. nebo to si platíte ještě zvlášť?

Jinak jsem si chtěl přečíst, jak dalece Váš článek lidé pochopili, ale zjistil jsem jen tolik, že se tu sešla fakt svérázná společnost, která si tu na Vašem písečku provozuje divný sport, kterýmžto pádem je to k nečtení. A jak jsem zjistil z ostatních článků, Vaše hřiště si dost oblíbili, hm, to musíte mít radost.

Jinak jsem Váš věrný čtenář, byť nepřispívám moudry, ono se mi mezi ty chyreny a deatomizery nechce. Tak jen popřeji, ať Vám to dobře píše, S tím pravopisem si zas až takovou hlavu nedělejte, holt nikdo není dokonalý a rýpalové se najdou vždycky.

0 0
možnosti
D

deatomizator-treti-generace

30. 7. 2008 1:23
Re: Děkuji za přesný popis

teda vito, tys me rozbrecel ;-( fakt utiram slzu ;-D ti zli deatomizatori a chyreni! ;-D

0 0
možnosti
HP

huh

30. 7. 2008 0:04
Ten pitný režim

se tím ale neřeší. Ceny kalkulují podle lidí, co pijí málo. Já potřebuji tak 1 litr běžně za večer.

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

29. 7. 2008 23:33
Hele , lidi..

jdu spát, nebo zítra ten kapitalismus nevybuduju.;-D;-D

0 0
možnosti
RK

Radek0075

29. 7. 2008 23:35
Re: Hele , lidi..

No bóže. Tak ho vybuduješ pozejtří. Vono se prd stane když to o den odložíš:-)

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

29. 7. 2008 22:42
Image hospodského

Tyto výtky nejsou českou spezialitou. I v Německu koluje přísloví, kdo ničeho nedosáhne tak se stane hospodským a kdo nedosáhne ani toho tak otevře nádražní pajzl......... Lidé skutečně nemají vůbec představu o tom jaké náklady, daně a poplatky jsou spojené z provozování restarace. Nepochopí že pouhé základní provozní náklady a tzv. minimální  náklady na udržování provozu, nabídky a kvality služby je nutno platit 365 dní v roce.  Já osobně tvrdím že kalkulace v ČR je ještě mírná. Podívejte se na prodej lihovin na západě. U lihovin je kalkulace až 600 procent.  Sám jsem delší dobu v této sféře podnikal a moje momentální profese stále tanguje s restauracemi.  V podstatě je přece jedno, není to otázka cen, ale otázka POMĚRU  ceny a celkové kvality nabídky služeb, jídla a nápojů a samozřejně ambienty.  Jinak lidi vidí pouze plné restarace, když jsou prázdné tak to nemohou vidět, protože tam nikdo není. A náklady běží a běží............  Až budu v Praze mrknu do vašeho klubu.

0 0
možnosti
X

xtusp01

29. 7. 2008 22:41
Restaurace

Na ceskych restauracich mi vadi obsluha. Jako by tam ty cisnici vykonavali nejaky alternativni trest. Jsou pomali, nemaji zajem obsluhovat, delaji "chyby" ve scitani, nekdy jsou i arogantni, nekdy radsi nechaji stul neobsazeny, nez aby si tam sedl Cech. Neplati to samozrejme pro vsechny, ale rozdil oproti zahranici (vyspele i rozvojove zeme) je veliky.

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

29. 7. 2008 22:49
Re: Restaurace

Hochu to by jsi se někdy divil, když tě obsluhují cizinci v německých restaracích kteří neumí ani dobře německy a neznají ani jídelní lístek. Dobrý číšník a kuchař je dnes nad zlato. Nikdo nechce pracovat večer a na víkendy. A pomocné síly do kuchyně skoro vůbec nedostaneš.

0 0
možnosti
RP

tata01

29. 7. 2008 22:37
tvrdá práce????

o práci mám trochu jiné představy

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

29. 7. 2008 22:46
Re: tvrdá práce????

No právě..

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky