Děkujeme za pochopení.
namestii
cena vs. služby
Služby = sloužit, pohostinství = pohostil. Pokud je toto dodrženo dávám diškreci min 20 %, ať stojí voda 6, nebo 40 Kč. Chodím si do restaurace odpočinut, vypnout. Miluji, když číšník vytuší mé přání předem, a jen nosí na stůl to, co dochází (víno, vodu, pečivo, ubrousky, …). Stravuji se pouze v restauracích, doma jsem troubu nespustil 6 let. Obědy (meníčka), večeře (dle jídelních lístků) a mám vytipovány restaurace, kde chápou mé potřeby a nehledím na ceny. Večeře 400 Kč, 7x týdně je 2800 Kč. Za tyto peníze bych si domů ty labužka, co papám, na týden nenakoupil, a kdy nakoupil, tak bych si je tak dobře nepřipravil. … Řekl bych: „Chceš, nechceš, nazdar!!!“. I u nás v práci platí, kdo na nás nemá, ať k nám nechodí!!!
To jestli je voda dražší jak pivo mé vůbec netrápí.
kocourek-černý
Re: cena vs. služby
hochu, závist je motorem vývoje. Dále tak
Martin Adámek(adamek.blog.idnes)
Alko x nealko
Ono by to melo zalezet na tom, o jaky jde typ podniku.
Pivnice a jine pajzly necht si optimalizuji cenu piva, protoze kdyz do sebe nejakej ochlasta hodi toho piva do sebe 5 kousku kazdej den, tak je pro nej cena piva klicova, a na zdrazeni piva bude reagovat zmenou lokalu (a kdyz z pajzlu odejdou ochlastove, tak ma pajzl po kseftu).
Ale slusna restaurace by mela optimalizovat spis ceny jidla nebo nealka. A jestlize nekdo prijde na jidlo, a da si k nemu jedno nebo dve piva, tak to, ze je pivo o 5 Kc drazsi mu nevadi, paklize je jidlo o 15 Kc levnejsi. (vychazim z toho, ze autorka tu resila nutnost optimalizovat cenu piva, aby zakaznici neremcali - samozrejme chapu, ze cena je jen jedna z mnoha faktoru pro provozovatele i pro hosta)
Takze ve slusnym podniku (restaurace nebo kavarna) nemuze vyssi cena nicemu vadit. Aspon se vyfiltrujou velkoodberatele piva, kteri ve slusnem zarizeni nejsou zadouci. A slusnemu hostovi trochu vyssi cena piva pri jeho malem odberu nebude vadit.
Stará kára
Re: Alko x nealko
Ale slušná restaurace optimalizuje. Optimalizuje (samozřejmě) ze svého pohledu. Nejvyšší cenu, při které bude ještě alespoň poloplné. To je jediná možná optimalizace.
jlm2
Alko vs nealko
Osobně mi nevadí, že na Praze 1 zaplatím 30,- za minerálku. Ale velice mi vadí, že v naprosté většině restaurací zaplatím za nealko nápoje mnohem více než za pivo. Půllitr nealkoholického piva je téměř vždy dražší než alkoholického. To, že já nepiji alkohol (3 roky) je jen moje věc a můj (i finanční) problém. Abstinence a chození do hospody je v Čechách výrazně dražší než pít alkohol.
Nedávno jsem byl na punkovém koncertě v klasické hospodě s menším sálem. Již odpoledne při prvních kapelách bylo naprosto narváno, zejména mládeží ve věku tak 14-20 let. Pivo stálo 20,- korun, třetinka lahvového nealka 30,-, stejně jako "dvojka" džusu či minerálky. Když jsme se vrátili večer v cca 22 hodin na hlavní kapely, v sále se potácelo odhadem asi 20 lidí, všichni ostatní už "odpadli"
Osobně vidím hlavní problém v tom, že pivo je u nás nejlevnějším pitím...
Martin Adámek(adamek.blog.idnes)
Re: Alko vs nealko
naprostej souhlas, taky alkohol vubec nepiju, a v nekterych restauracich maj pro me jen produkty kolalokova koncernu a mattoniho, a asi jeste tak dzus.
(nebojte se lidi, piju to, nejsem ultravegan ani nic podobnyho, kolu muzu - jen vim ze je to svinstvo chemicky, a nepiju to moc...)
normalni ceskou limonadu clovek sezene jen nekde, a tocenou jen ve vyjimecnych podnicich
superpata
karma
Ac v pozici hosta, tak musim souhlasit s clankem.
Podle "idnesni" logiky by cesta taxikem mela stat maximalne tak 4kc/km, kdyz auto spotrebuje palivo za cca 2kc/km.
Co mi mimo jine v cesku vadi, ze k jidlu ani po vyzadani nedostanu dzban s vodou. O ledu a citronu v nem ani nemluve.
o 30 korunach to neni. Pokud jsem spokojeny, nemam problem nechat tip 10%.
Martin Adámek(adamek.blog.idnes)
Re: karma
Mám to z kontextu chápat tak, že "tip" je nějakej nářeční výraz pro dýško?
Vikina
Děkuji za přesný popis
kapitalistického podnikání v Čechách (i když patrně nejen v nich). Jen nevím, jestli z toho mít radost nebo chmury. V každém případě ukázka, z čeho někteří lidé bohatnou - to nemyslím Vás, nýbrž spíše ty pronajímatele; mimochodem, v nájmu je již započítán otop, elekřina, vodné apod. nebo to si platíte ještě zvlášť?
Jinak jsem si chtěl přečíst, jak dalece Váš článek lidé pochopili, ale zjistil jsem jen tolik, že se tu sešla fakt svérázná společnost, která si tu na Vašem písečku provozuje divný sport, kterýmžto pádem je to k nečtení. A jak jsem zjistil z ostatních článků, Vaše hřiště si dost oblíbili, hm, to musíte mít radost.
Jinak jsem Váš věrný čtenář, byť nepřispívám moudry, ono se mi mezi ty chyreny a deatomizery nechce. Tak jen popřeji, ať Vám to dobře píše, S tím pravopisem si zas až takovou hlavu nedělejte, holt nikdo není dokonalý a rýpalové se najdou vždycky.
deatomizator-treti-generace
Re: Děkuji za přesný popis
teda vito, tys me rozbrecel fakt utiram slzu ti zli deatomizatori a chyreni!
huh
Ten pitný režim
se tím ale neřeší. Ceny kalkulují podle lidí, co pijí málo. Já potřebuji tak 1 litr běžně za večer.
CHYREN
Hele , lidi..
jdu spát, nebo zítra ten kapitalismus nevybuduju.
Radek0075
Re: Hele , lidi..
No bóže. Tak ho vybuduješ pozejtří. Vono se prd stane když to o den odložíš
kocourek-černý
Image hospodského
Tyto výtky nejsou českou spezialitou. I v Německu koluje přísloví, kdo ničeho nedosáhne tak se stane hospodským a kdo nedosáhne ani toho tak otevře nádražní pajzl......... Lidé skutečně nemají vůbec představu o tom jaké náklady, daně a poplatky jsou spojené z provozování restarace. Nepochopí že pouhé základní provozní náklady a tzv. minimální náklady na udržování provozu, nabídky a kvality služby je nutno platit 365 dní v roce. Já osobně tvrdím že kalkulace v ČR je ještě mírná. Podívejte se na prodej lihovin na západě. U lihovin je kalkulace až 600 procent. Sám jsem delší dobu v této sféře podnikal a moje momentální profese stále tanguje s restauracemi. V podstatě je přece jedno, není to otázka cen, ale otázka POMĚRU ceny a celkové kvality nabídky služeb, jídla a nápojů a samozřejně ambienty. Jinak lidi vidí pouze plné restarace, když jsou prázdné tak to nemohou vidět, protože tam nikdo není. A náklady běží a běží............ Až budu v Praze mrknu do vašeho klubu.
xtusp01
Restaurace
Na ceskych restauracich mi vadi obsluha. Jako by tam ty cisnici vykonavali nejaky alternativni trest. Jsou pomali, nemaji zajem obsluhovat, delaji "chyby" ve scitani, nekdy jsou i arogantni, nekdy radsi nechaji stul neobsazeny, nez aby si tam sedl Cech. Neplati to samozrejme pro vsechny, ale rozdil oproti zahranici (vyspele i rozvojove zeme) je veliky.
kocourek-černý
Re: Restaurace
Hochu to by jsi se někdy divil, když tě obsluhují cizinci v německých restaracích kteří neumí ani dobře německy a neznají ani jídelní lístek. Dobrý číšník a kuchař je dnes nad zlato. Nikdo nechce pracovat večer a na víkendy. A pomocné síly do kuchyně skoro vůbec nedostaneš.
- Počet článků 151
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 8483x
Seznam rubrik
- Cestování
- Příhody ze života s panem K
- Vaříme z lenošky
- Bajky o zvířátkách a o lidech
- RealityBlog
- Věda a filosofie
- Životy lidí
- Osobní
- USA
- Adorační okénko
- Nezařazené
Oblíbené knihy
- Harry Potter
- Morální zvíře (Robert Wright) - kniha která změnila můj život
- Bible - překvapivě zajímavé čtení i pro ateistu
- Stopařův průvodce po Galaxii
- The Quest of the Historical Jesus - Albert Schweitzer
- Jonathan Strange a pan Norrell /blbost/
- Tulák po hvězdách /úžasný/
- Mravenci - Bernard Werber
- Jiří Grygar - Vesmír, jaký je
- Nick Hornby - Dlouhá cesta dolů /zbytečně oslavovaný, jen ok/
- Neuromancer - W.Gibson
- Reflex :-)
- Houellebecq - Elementární částice /jeho nejlepší/
- R.Feynman - O smyslu bytí /SUPER/
- Rozšíření bitevního pole - M. Houellebecq
- Houellebecq - Možnost ostrova /ÚŽASNÉ!/
- Dickens - Great Expectations
- Bukowski - Zápisky starého prasáka
- Nabokov - Jaro ve Fialtě
- Burroughs - Teplouš
- A uzřela oslice anděla - Nick Cave /úžasný/
- Kmenta - Kmotr Mrázek
- Ayaan Hirsí Alí - Rebelka
- Podzemí - Gordon&Williams /docela zklamání/
- Houellebecq - Platforma
- Elfriede Jelinek - Gier
- S.King - Insomnia
- Jon Krakauer - Into the wild /příběh supr, napsaný nic moc/
- Jitka Gotterová - Tak jde život ;-)
- Orhan Pamuk - Nový život
- T.Pratchett - Svobodnej národ
- Timothy Leary - Velekněz
- Medek, Vrbenská - Stín modrého býka
- Douglas Adams - Losos Pochyb
- Maslowska - Královnina šavle
- kniha Rudolfa Havlíka - Nikdo nechce čekat věčně
- D.Adams - Dlouhý, temný čas svačiny duše
- P.K.Dick - Blade Runner
- Welsh - Acid House
- Twilight - S. Meyer
- Vzpomínky na Afriku - Karen Blixen
- The God Delusion - Richard Dawkins
- New Moon & Eclipse - S. Meyer
- Páchám dobro - L.Čiháková
- Bernhard Schlink - The Reader - úžasná!
- Zneuznaní Edisoni - knižnice pokroku
- Aristotelés - Poetika
- Ekonomie dobra a zla - Tomáš Sedláček
- Chuck Palahniuk - Strašidla
- Chuck Palahniuk - Snuff
- Eugenides - Middlesex
- L.Klíma - Utrpení knížete Sternenhocha
- Jana Šrámková - Hruškadóttir
- Kóbó Abe - Tvář toho druhého
- Karol Sidon - Boží osten
- Lenin - Materialismus a empiriokriticismus
- Chuck Palahniuk - Program pro přeživší
- Rudolf Havlík - Zejtra Napořád /scénář/
- Rudolf Havlík - Transit /připravovaná kniha/
- Ladislav Klíma - Lidská tragikomedie
- Murakami - Sputnik, má láska
- Goethe - Utrpení mladého Werthera
- JK Toole - Spolčení hlupců
- Sobecký gen - Richard Dawkins
- Nick Cave - Smrt Zajdy Munroa
- Field, Griscom - Nerve
- M.Manson - Dlouhá trnitá cesta z pekla
- Palahniuk - Neviditelné nestvůry
- Jamison - An unquiet mind
- Palahniuk - Non-Fiction
- A.Hempel - Collected Stories
- Palahniuk - Rant
- Palahniuk - Choke
- J.Karásek ze Lvovic - Gotická duše
- J.Motyčka - Kropáč, šavle, měšec
- E.Templetonová - Gordon
- King - Mlha
- Svět podle Garpa
- Páral - Země žen
- Hartmut Kraft - Tabu
- Protokoly sionských mudrců - Tazbir
- Machiavelli - The Prince
- L. Klíma - Boj o vše
- deníček slečny Zdeničky
- M.Cunningham - Za soumraku
- M. Houellebeckq - Mapa a území
Oblíbené blogy
- nejlepší Rudolf Havlík - cholerik a génius
- hloubavý Karel Goldmann
- světák George Novotny
- osobitý Patrik Banga
- Věra Tydlitátová
- profík Klára Mandausová
- ranařka Jitka Gotterová
- romantický drsoň Jiří Němčík
- Marián Béreš - fotografie
- Filip Sklenář - ve světlejších okamžicích
- skvělá Renata Francová
- nepolitické od Štěpána Binka
- vždy svá Iva Pekárková
- božská Mona Maršálová
- Lucerna Wikipedie
- Pachatelé dobra (P. Kolář)