Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

My restauratéři, my zloději zlodějský!

Hezký dobrý den přeji. Taky je vám takový vedro? Dejte si vodu, ta vás příjemně zchladí a tělo náležitě hydratuje - pitný režim je třeba v létě dodržovat zvláště pečlivě. Ale pozor! Ne, aby vás napadlo dát si vodu v restauraci! My zloději zlodějský ji totiž nakupujeme za 3 koruny a prodáváme klíďo za třicet! Taková loupež století!

"... A ted si rozebereme, mili pratele, kdo z nas je vetsi zlodej...."Corbis.com

Tak jsem se dnes v Mladé Frontě i na iDnesu o sobě dočetla, co jsem to za zlodějku. Fajn, díky za informaci, tak to jsem o sobě vážně netušila.

Provozuju kavárno-restauraci a hudební klub na Praze 1. A jsem jedním z těch krvelačných vydřiduchů, co se nestydí prodávat Matonku za 29 korun. Hanba mi! Že jí soused prodává za 50? Výmluva, milá paninko! Že máš Plzeň 12tku za 29? No tak tím hůř! Vždyť to ten pán pivovarník v článku jasně říká - vyrobit pivo je technologicky náročnější, co lidí se na tom nadře a ty náno nerozumná, ty máš větší marži na vodě! Naplácat na holou bys zasloužila!

Početla jsem si diskusní fórum u toho článku na internetu a tak je mi jasný, že si to pěkně schytám, když velectěnému národu napíšu, jak se věci mají. Inu nechť. Bijte mne.

Dovolím si několik trefných komentářů citovat a pokusím se na ně odpovědět.

... předražená je nejen voda, ale celkově pití jako takové. Nechápu, proč mám dávat za 1,5 dcl čaje 30 a výše Kč, když výrobní cena může být maximálně 3-4 Kč. Díky tomu chodím do restauraček málo... Mmch mimo Prahu jsou ty ceny nesrovnatelně nižší a nepředpokládám, že by tam nákupní cena byla nižší (spíš naopak, páč menší hospa či restauračka odebere menší množství) /b.bombička/
Je logické, že prodejní ceny v malých obcích jsou nižší, protože náklady provozovatelů jsou výrazně nižší. Málokdo si uvědomuje, že hospoda je velmi specifický business. Má obrovské fixní náklady a pokud se obrat nepřehoupne přes určitou kritickou mez, majitel nevydělává vůbec nic. Z obratu, který je vyšší než ona kritická mez má zase zisky poměrně velké, ořezané už jen o variabilní náklady... (proto to ti podnikatelé také dělají - ví, že když se daří, tak se daří hodně) Ale to, aby se dařilo, není žádná legrace. Polopaticky řečeno - z prvního tisíce minerálek prodaných za 29 korun, nakoupených za 3 má zisk nula (stále "vydělává" na to, aby zaplatil nájem, elektřinu, zaměstnance apod.). V okamžiku, kdy jich tisíc skutečně prodá už vydělává oněch kritizovaných 26 korun. Když je šikovný, tak třeba i týden v měsíci...

Zde příklad kalkulace: nájem 200m2 komerčních prostor v centru P1 stojí něco kolem 200.000 za měsíc. Taková hospůdka může mít nějakých 100 míst k sezení. Potřebujete na ní minimálně dva kuchaře, dvě pomocné síly, čtyři číšníky a jednoho provozního. Osobní náklady řekněme nějakých 250.000 s odvody. Amortizace technologií a vybavení v ceně cca 5.000.000 (což je úplně minimum) řekněme 80.000 měsíčně, beru to na pět let ať se mi to dobře počítá... ale je to hodně nepřesné, protože něco odepíšete dříve něco později... Elektřina cca 30.000, plyn 10.000 měsíčně, plus služby, voda, provozní náklady a tak - dalších cca 30.000. Takže na fixních nákladech jsme na 600.000 korunách. V restauracích, které šlapou je běžná obrátka stolů cca 3 za den. To znamená, že za měsíc obsloužíte cca 9.000 hostů. A ... tramtadadá.... kolik potřebujeme, aby nám jeden host "nechal" v podniku, pokud bychom mu prodávali čistý vzduch, který máme zadarmo, jen abychom pokryli fixní náklady? 66 korun. Připočteme nějaké náklady na to co zkonzumuje a jsme na 90ti korunách. Hospoda šlape, obsluha se otáčí jako divá .... ale jsme stále tam, kde podnikatel odchází domů s holým zadečkem, nevydělal zatím nic...
A host si dá kafe za 35 a dortík za 55 a nadává jaká je v hospodě drahota.... :-/

kdyz jsou tak drahe najmy, proc nezdrazi i to pivo a vsechna jidla? /hotovson/
Protože na cenu piva jsou zákazníci nejcitlivější. Je to jedna z nejprodávanějších položek a každý podnik má u něj obchodní politiku jinou. U nás je pivo relativně hodně levné (Plzeň 12tka za 29). Máme na něm menší marži než třeba na kávě. Pokud bychom měli stejnou marži na všech položkách, budeme za blázny - salát Cezar by stál 12 korun, steak 600 ... podniky neřeší marži položek, ale marži celkovou. A v tom mixu všeho možného se musí snažit najít tu nejoptimálnější cestu, jak zákazníka neodradit ale nalákat a přitom utržit celkově co nejvíce, aby bylo na nájem a na platy...

"Spotřeba alkoholu v Čechách, která nemá ve světě obdoby, je dána také vysokou cenou vody v restauracích," tvrdí primář Karel Nešpor z bohnické psychiatrické léčebny. /z článku/
Když už, tak je dána nízkou cenou piva oproti ostatním nápojům... protože ta "levnost" piva je v Čechách historicky dána, už za socialismu funkcionáři věděli, že sáhnout Čechům na cenu chleba je nebezpečný, ale sáhnout jim na cenu piva rovná se revoluce.

Pan autor článku nepochopil (nebo nechtěl pochopit), jak to v restauracích funguje. Že totiž jím tolik kritizovaná marže na tom kterém produktu je v zásadě vedlejší, že daleko zásadnější položkou v ekonomice restaurací je celková útrata na jednoho obslouženého hosta (a náklady).

A ať se snažím jak se snažím, nemohu v autorově snaze srovnávat vodu a pivo nevidět postraní úmysly. Jako by se nám snažil vsugerovat, že dražší pivo je ok, protože jeho výroba něco stojí... No, ale řekněme, že jsem trošinku paranoidní... dobrá. (Předražené nealko se nelíbí ani výkonnému řediteli Českého svazu pivovarů a sladoven Janu Veselému. "Cena těchto nápojů v restauracích absolutně neodpovídá výrobním nákladům. Zatímco voda se pouze stočí, pivo je nutné uvařit a zaplatit za všechny potřebné suroviny," upozorňuje Veselý. /citace z článku/ - proč má svaz pivovarníků pocit, že výrobní náklady a prodejní cena mají/musí mít něco společného?)

Hospodský business není žádná charita. Každý provozovatel restaurace jí vede kvůli tomu, že očekává nějaký zisk. To je ale snad v pořádku, ne? Přijde mi hrozně nefér, že se z nás na základě nějaké dílčí informace dělají paušálně ze všech zloději a nepoctivci. Novinář populista se sveze na oblíbené české vlně "všechno je drahý, protože nás každej okrádá", a "každej podnikatel je zloděj, vždyť se na to podívejte". Hází vidle mezi hosta a hostinského; víří vášně, aniž by informoval o tom, co je skutečně relevantní.

Nezastírám - v tomhle druhu podnikání je hodně vykuků, kteří poskytují špatné a nekvalitní služby, okrádají hosty na každém kroku a mají očka zamlžená vidinou rychlého zbohatnutí (protože nemylme se, samozřejmě to jde). Jenže nejsme takoví všichni. Jsou mezi námi i ti, kdo jsou na svou práci hrdí, chápou, že výraz "pohostinství" je odvozen od slova "pohostinnost" a snaží se poskytovat ty nejlepší služby v kvalitě řekněme "prvorepublikové".

Je na hostovi, aby si vybral a aby posoudil sám, kde je mu dobře a kde za své peníze dostane odpovídající servis. Myslím, že někde je prostě 29 korun za minerálku tak akorát a jinde je i 5 korun moc.

Autor: Eva Pallotto | úterý 29.7.2008 19:21 | karma článku: 43,48 | přečteno: 13040x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26922x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7736x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4497x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky