Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

cvlad

31. 7. 2008 17:27
Voda.

Hezky napsaný článek Vaše zdůvodnění chápu ale nezlobte se aby pivo bylo levnější než minerálka to je trochu moc.Za starých časů by to bylo okrádání a teď je to byznys.Starými časy nemyslím dobu před r.1989 ale opravdu staré časy.Na druhou stránku nikdo nikoho nenutí drahé věci kupovat.Myslím si ale že je dobře,že článek v MF DNES vyšel.

0 0
možnosti
F

flavy

31. 7. 2008 15:48
Docela pěkně jste to vysvětlila, ale proč?

Nemusí snad být všem vysvětleno všechno. Asi proto, že nemáte ráda, když Vám někdo nadává do zlodějů. To chápu:-). Obchodní politika je každého věc a nejsme na poušti s jediným zdrojem vody, abychom korigovali její cenu. Existují snad ještě smluvní vztahy, tudíž mé právo je si tu vodu u Vás za takové peníze nekoupit. Neměl bych napsat nějaký hodně investigativní článek o tom, jak je nespravedlivé prodávat čočku na kyselo s flákem uzené krkovičky za 80 Kč a tu samou čočku na kyselo s půlkou vajíčka za 68 Kč? Prý bezmasé jídlo, cha. Mnó a co teprve ty frajeři, co na mejdanu rozkrájejí bramboru a ve friťáku z ní udělají hranolky za  50 Kč? (Co vůbec všechny prodávané výrobky?) A neměla by ta balená voda (stejně je z kohoutku) být s max. 10% marží od vody z kohoutku + cena PET flašky? Litr balené vody za 0,82 Kč. Bomba

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

31. 7. 2008 15:48
Mila Evo

To jsou všechno hezké argumenty, ale zajímavé je, že ten pocit okrádání mám zásadně v českých, přededvším pak pražských, restauracích a podnicích. Cestuji hodně. Na vodu zdarma jsem zvyklý - a jak ti, co ji zdarma dávají vědí, rád  pak utratím za všechno možné, třeba za vínečko. Zdravím z vídeňské kavárny.

0 0
možnosti
JC

Naked and petrified

31. 7. 2008 12:38
Jiny pohled...v nemecku je zcela obvykle, ze v restauraci...

...na pozadani dostanu vodu z vodovodu. Zadarmo, nebo za zcela symbolicky centovy priplatek.

V CR? Vodu? Matonku. Bez bublinek? Evian. Za 50. Co na tom, ze k tomu jim  a davam utrzit...vodu z vodovodu ne a ne, Evian, nebo zhebni.

Dekuji pekne.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

31. 7. 2008 13:09
Re: Jiny pohled...v nemecku je zcela obvykle, ze v restaurac

V Ćechách taky, záleží hodně na tom, kam chodíte....

0 0
možnosti
MP

MMister.com

31. 7. 2008 11:57
Trh je trh

Paní Evo, stačilo prostě říct, že restaurace má na svoje ceny svaté právo a jestli se někomu nelíbí, může jít jinam, nebo si dát pivo doma.

Když se to budete pokoušet zdůvodňovat jinak (nesprávn), tak se vždycky najdou blbci, kteří budou takhle mudrovat, protože oni vědí nejlíp, jakou má mít kdo marži.

0 0
možnosti
G

GaryDiver

31. 7. 2008 12:09
Re: Trh je trh

Ale paní Eva se obhájila velmi dobře. Proti jejím počtům nelze říct ani popel. A nejvíc si na ní vážím toho, že se, na rozdíl od vás, ve svém článku obešla bez slova blbci.

Jinak v této zemi platí lidé už řadu let poplatky bankám, které by se tytéž banky v zahraničí svým klientům naúčtovat neodvážily. Trh je trh. Čím více budou zákazníci náročnější, drzejší (v tom dobrém slova smyslu), informovanější a opatrnější na své peníze, tím lépe.  To je taky trh ;-)

0 0
možnosti
G

GaryDiver

31. 7. 2008 10:23
Pohled zprava, pohled zleva

Fixní náklady pivo/minerálka - složit sud piva není lehčí, než složit pár bas minerálky. I pivo točíte do sklenice a musíte ji umýt. Do piva nemusíte dát led, ale musí se chladit a provoz stáčecího zařízení snad něco stojí, stejně jako  stáčecí zařízení samotné. Naproti tomu otvírák na lahve je levný a mocný nástroj na podávání minerálky. Vrací se lahve, stejně jako prázdné sudy. Dle logiky nákladů je nejlepší kšeft nabídnout vodu v pulitru za 15,-Kč, kde ji nabízí? 

Podle mne jde o to, že podniky nechtějí mít žádnou levnou položku na lístku. Pivo vás podpoří dát si další, kafe vypijete ještě teplý. U minerálky byste mohl sedět v rohu třeba 2 hodiny.

Vaší pozici chápu (vysoký nájem), ale pak je těžké vysvětlit, proč je 0,3l limonády v kempu u rybníka o 50-100% dražší, než pivo. Nevadí mi přístup hostinských. Zcela logicky jednají podle toho, co si ještě mohou dovolit. Nevadí mi ale ani myšlenka, že je zákazníci donutí změnit pravidla. Jde totiž opravdu jen o momentální status quo.

0 0
možnosti
D

dnb

30. 7. 2008 23:04
tak, dobrý

a kdy teda budete nabízet to pivo zdarma teda, to jsem tam hned, i pěšky ;-D

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

30. 7. 2008 23:10
Re: tak, dobrý

Myslím, že když tady budeme diskutovat dostatečně dlouho, že se fakt zastydím za to, že chci mít pro zaměstnance na platy, uzardím se nad svou trapnou malostí a nehoráznou cenou 29 ká čé za pifko a prostě půjdu a budu lidem platit za to, aby si ho se mnou přišli vypít.

Myslím, že když nebudu taková vydřiduška, že mě mí zaměstnanci budou mít MNOHEM raději. Možná i paní berní úřednici dojmu. A co teprve dodavatelé piva, ti budou klucí nadšený, až jim ten nápad vyjevím, budou vřískat radostí a skákat do stropu štěstím.

Jak se do daňového přiznání vyplňuje "tržba: - 800.000"? Třeba by mi poradil někdo, kdo takhle podniká už delší dobu, já jsem z toho zatím ještě taková volakosi zmatená.... Díky.V

0 0
možnosti
HR

balalajka01

30. 7. 2008 22:34
Mohu si k jídlu do vašeho podniku přinést vlastní PET láhev

s vodou a pít z ní?

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

30. 7. 2008 22:42
Re: Mohu si k jídlu do vašeho podniku přinést vlastní PET lá

Můžete.

A můžu si k vám do kadeřnictví přijít umejt nohy ve vašem lavóru, když si donesu vlastní mejdlo?

;-)

0 0
možnosti
A

Arth-

30. 7. 2008 22:26
Až na to "nejoptimálnější" souhlas...

ale obávám se, že s tím v naší stále ještě zdeformované společnosti neuspějete...  :-(

Ale těm normálním je to jasný...  a pro ty to bylo málem zbytečný psát - i když jako stručná ekonomická rozvaha to nebylo špatný. ;-)

Já jsme ještě od rána trochu rozpumprdlíkovanej z článku o hasících autech - a diskuze pod ním! Takže tohle mi k tomu zapadá...  ;-(

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

30. 7. 2008 23:28
Re: Až na to "nejoptimálnější" souhlas...

Co Vám vadí na hledání "nejoptimálnější cesty"? Píšu, že je to HLEDÁNÍ ... je to o názoru. Každý hospodský si to nastaví tak, jak má pocit že to ASI funguje nejlíp.

Když zejtra po ránu budu mít pocit, že je dobrej nápad dát pivo za 800 a koňak za 3, že mi to tak bude generovat nejvyšší zisky, tak to udělám a budu jásat jaká jsem to šikula chytrá nejchytřejší... No, pak mě někdo propleskne, probudím se, podívám se na čísla v kompjůtru a vrátím to tam kde to bylo. :-)))))

0 0
možnosti
TS

boudicca

30. 7. 2008 21:32
Evo, Evo...

Vy vždycky umíte rozvířit diskuzi R^ Za to a ještě za to, jak umíte překvapit, mám Vaše blogy opravdu ráda. Z tohoto mi sice trochu čpí osobní zaujetí - ne že bych se Vám příliš divila, podobný článek by si spousta restauratérů vzala osobně. Musím ale kriticky uznat, že oybyčejnou vodu v restauracích taky považuji za předraženou. Chápu, že v podmínkách tohoto pivně-vepřo-knedlo-zelo státečku většina restaurací volí cestu "dražší pití, levnější jídlo" - jednoduše proto, že do restaurace, kde by svíčková stála 200 Kč a voda 10 Kč, nikdo pořádně nechodil. Holt se hodnotí podle cen jídla. Ale nebojte, však lidi dospějí i do stádia, kdy jim potraviny za normální cenu nebudou připadat předražené. Vlastně se skoro těším, až tady v Česku zavřou všechny zemědělské podniky (což se při výkupních cenách nižších, než jaké jsou ceny nákladové, brzy stane), a pak restaurace změní cenovou politiku 

0 0
možnosti
TS

boudicca

30. 7. 2008 21:32
Re: Evo, Evo...

Obecně - stačilo by, kdyby se v restauracích naučili podávat k jídlu džbánek obyčejné vody z vodovodu. je to milé a ty, které s tím začnou už teď, budou mít nádech luxusních podniků za rozumné ceny :-) Držim palce v práci, jednou ten Váš klub budu muset navštívit R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky