Děkujeme za pochopení.
cvlad
Voda.
Hezky napsaný článek Vaše zdůvodnění chápu ale nezlobte se aby pivo bylo levnější než minerálka to je trochu moc.Za starých časů by to bylo okrádání a teď je to byznys.Starými časy nemyslím dobu před r.1989 ale opravdu staré časy.Na druhou stránku nikdo nikoho nenutí drahé věci kupovat.Myslím si ale že je dobře,že článek v MF DNES vyšel.
flavy
Docela pěkně jste to vysvětlila, ale proč?
Nemusí snad být všem vysvětleno všechno. Asi proto, že nemáte ráda, když Vám někdo nadává do zlodějů. To chápu. Obchodní politika je každého věc a nejsme na poušti s jediným zdrojem vody, abychom korigovali její cenu. Existují snad ještě smluvní vztahy, tudíž mé právo je si tu vodu u Vás za takové peníze nekoupit. Neměl bych napsat nějaký hodně investigativní článek o tom, jak je nespravedlivé prodávat čočku na kyselo s flákem uzené krkovičky za 80 Kč a tu samou čočku na kyselo s půlkou vajíčka za 68 Kč? Prý bezmasé jídlo, cha. Mnó a co teprve ty frajeři, co na mejdanu rozkrájejí bramboru a ve friťáku z ní udělají hranolky za 50 Kč? (Co vůbec všechny prodávané výrobky?) A neměla by ta balená voda (stejně je z kohoutku) být s max. 10% marží od vody z kohoutku + cena PET flašky? Litr balené vody za 0,82 Kč. Bomba
Hail Eris
Mila Evo
To jsou všechno hezké argumenty, ale zajímavé je, že ten pocit okrádání mám zásadně v českých, přededvším pak pražských, restauracích a podnicích. Cestuji hodně. Na vodu zdarma jsem zvyklý - a jak ti, co ji zdarma dávají vědí, rád pak utratím za všechno možné, třeba za vínečko. Zdravím z vídeňské kavárny.
Naked and petrified
Jiny pohled...v nemecku je zcela obvykle, ze v restauraci...
...na pozadani dostanu vodu z vodovodu. Zadarmo, nebo za zcela symbolicky centovy priplatek.
V CR? Vodu? Matonku. Bez bublinek? Evian. Za 50. Co na tom, ze k tomu jim a davam utrzit...vodu z vodovodu ne a ne, Evian, nebo zhebni.
Dekuji pekne.
Eva_Pallotto
Re: Jiny pohled...v nemecku je zcela obvykle, ze v restaurac
V Ćechách taky, záleží hodně na tom, kam chodíte....
MMister.com
Trh je trh
Paní Evo, stačilo prostě říct, že restaurace má na svoje ceny svaté právo a jestli se někomu nelíbí, může jít jinam, nebo si dát pivo doma.
Když se to budete pokoušet zdůvodňovat jinak (nesprávn), tak se vždycky najdou blbci, kteří budou takhle mudrovat, protože oni vědí nejlíp, jakou má mít kdo marži.
GaryDiver
Re: Trh je trh
Ale paní Eva se obhájila velmi dobře. Proti jejím počtům nelze říct ani popel. A nejvíc si na ní vážím toho, že se, na rozdíl od vás, ve svém článku obešla bez slova blbci.
Jinak v této zemi platí lidé už řadu let poplatky bankám, které by se tytéž banky v zahraničí svým klientům naúčtovat neodvážily. Trh je trh. Čím více budou zákazníci náročnější, drzejší (v tom dobrém slova smyslu), informovanější a opatrnější na své peníze, tím lépe. To je taky trh
GaryDiver
Pohled zprava, pohled zleva
Fixní náklady pivo/minerálka - složit sud piva není lehčí, než složit pár bas minerálky. I pivo točíte do sklenice a musíte ji umýt. Do piva nemusíte dát led, ale musí se chladit a provoz stáčecího zařízení snad něco stojí, stejně jako stáčecí zařízení samotné. Naproti tomu otvírák na lahve je levný a mocný nástroj na podávání minerálky. Vrací se lahve, stejně jako prázdné sudy. Dle logiky nákladů je nejlepší kšeft nabídnout vodu v pulitru za 15,-Kč, kde ji nabízí?
Podle mne jde o to, že podniky nechtějí mít žádnou levnou položku na lístku. Pivo vás podpoří dát si další, kafe vypijete ještě teplý. U minerálky byste mohl sedět v rohu třeba 2 hodiny.
Vaší pozici chápu (vysoký nájem), ale pak je těžké vysvětlit, proč je 0,3l limonády v kempu u rybníka o 50-100% dražší, než pivo. Nevadí mi přístup hostinských. Zcela logicky jednají podle toho, co si ještě mohou dovolit. Nevadí mi ale ani myšlenka, že je zákazníci donutí změnit pravidla. Jde totiž opravdu jen o momentální status quo.
dnb
tak, dobrý
a kdy teda budete nabízet to pivo zdarma teda, to jsem tam hned, i pěšky
Eva_Pallotto
Re: tak, dobrý
Myslím, že když tady budeme diskutovat dostatečně dlouho, že se fakt zastydím za to, že chci mít pro zaměstnance na platy, uzardím se nad svou trapnou malostí a nehoráznou cenou 29 ká čé za pifko a prostě půjdu a budu lidem platit za to, aby si ho se mnou přišli vypít.
Myslím, že když nebudu taková vydřiduška, že mě mí zaměstnanci budou mít MNOHEM raději. Možná i paní berní úřednici dojmu. A co teprve dodavatelé piva, ti budou klucí nadšený, až jim ten nápad vyjevím, budou vřískat radostí a skákat do stropu štěstím.
Jak se do daňového přiznání vyplňuje "tržba: - 800.000"? Třeba by mi poradil někdo, kdo takhle podniká už delší dobu, já jsem z toho zatím ještě taková volakosi zmatená.... Díky.
balalajka01
Mohu si k jídlu do vašeho podniku přinést vlastní PET láhev
s vodou a pít z ní?
Eva_Pallotto
Re: Mohu si k jídlu do vašeho podniku přinést vlastní PET lá
Můžete.
A můžu si k vám do kadeřnictví přijít umejt nohy ve vašem lavóru, když si donesu vlastní mejdlo?
Arth-
Až na to "nejoptimálnější" souhlas...
ale obávám se, že s tím v naší stále ještě zdeformované společnosti neuspějete...
Ale těm normálním je to jasný... a pro ty to bylo málem zbytečný psát - i když jako stručná ekonomická rozvaha to nebylo špatný.
Já jsme ještě od rána trochu rozpumprdlíkovanej z článku o hasících autech - a diskuze pod ním! Takže tohle mi k tomu zapadá...
Eva_Pallotto
Re: Až na to "nejoptimálnější" souhlas...
Co Vám vadí na hledání "nejoptimálnější cesty"? Píšu, že je to HLEDÁNÍ ... je to o názoru. Každý hospodský si to nastaví tak, jak má pocit že to ASI funguje nejlíp.
Když zejtra po ránu budu mít pocit, že je dobrej nápad dát pivo za 800 a koňak za 3, že mi to tak bude generovat nejvyšší zisky, tak to udělám a budu jásat jaká jsem to šikula chytrá nejchytřejší... No, pak mě někdo propleskne, probudím se, podívám se na čísla v kompjůtru a vrátím to tam kde to bylo. :-)))))
boudicca
Evo, Evo...
Vy vždycky umíte rozvířit diskuzi Za to a ještě za to, jak umíte překvapit, mám Vaše blogy opravdu ráda. Z tohoto mi sice trochu čpí osobní zaujetí - ne že bych se Vám příliš divila, podobný článek by si spousta restauratérů vzala osobně. Musím ale kriticky uznat, že oybyčejnou vodu v restauracích taky považuji za předraženou. Chápu, že v podmínkách tohoto pivně-vepřo-knedlo-zelo státečku většina restaurací volí cestu "dražší pití, levnější jídlo" - jednoduše proto, že do restaurace, kde by svíčková stála 200 Kč a voda 10 Kč, nikdo pořádně nechodil. Holt se hodnotí podle cen jídla. Ale nebojte, však lidi dospějí i do stádia, kdy jim potraviny za normální cenu nebudou připadat předražené. Vlastně se skoro těším, až tady v Česku zavřou všechny zemědělské podniky (což se při výkupních cenách nižších, než jaké jsou ceny nákladové, brzy stane), a pak restaurace změní cenovou politiku
boudicca
Re: Evo, Evo...
Obecně - stačilo by, kdyby se v restauracích naučili podávat k jídlu džbánek obyčejné vody z vodovodu. je to milé a ty, které s tím začnou už teď, budou mít nádech luxusních podniků za rozumné ceny :-) Držim palce v práci, jednou ten Váš klub budu muset navštívit
- Počet článků 151
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 8483x
Seznam rubrik
- Cestování
- Příhody ze života s panem K
- Vaříme z lenošky
- Bajky o zvířátkách a o lidech
- RealityBlog
- Věda a filosofie
- Životy lidí
- Osobní
- USA
- Adorační okénko
- Nezařazené
Oblíbené knihy
- Harry Potter
- Morální zvíře (Robert Wright) - kniha která změnila můj život
- Bible - překvapivě zajímavé čtení i pro ateistu
- Stopařův průvodce po Galaxii
- The Quest of the Historical Jesus - Albert Schweitzer
- Jonathan Strange a pan Norrell /blbost/
- Tulák po hvězdách /úžasný/
- Mravenci - Bernard Werber
- Jiří Grygar - Vesmír, jaký je
- Nick Hornby - Dlouhá cesta dolů /zbytečně oslavovaný, jen ok/
- Neuromancer - W.Gibson
- Reflex :-)
- Houellebecq - Elementární částice /jeho nejlepší/
- R.Feynman - O smyslu bytí /SUPER/
- Rozšíření bitevního pole - M. Houellebecq
- Houellebecq - Možnost ostrova /ÚŽASNÉ!/
- Dickens - Great Expectations
- Bukowski - Zápisky starého prasáka
- Nabokov - Jaro ve Fialtě
- Burroughs - Teplouš
- A uzřela oslice anděla - Nick Cave /úžasný/
- Kmenta - Kmotr Mrázek
- Ayaan Hirsí Alí - Rebelka
- Podzemí - Gordon&Williams /docela zklamání/
- Houellebecq - Platforma
- Elfriede Jelinek - Gier
- S.King - Insomnia
- Jon Krakauer - Into the wild /příběh supr, napsaný nic moc/
- Jitka Gotterová - Tak jde život ;-)
- Orhan Pamuk - Nový život
- T.Pratchett - Svobodnej národ
- Timothy Leary - Velekněz
- Medek, Vrbenská - Stín modrého býka
- Douglas Adams - Losos Pochyb
- Maslowska - Královnina šavle
- kniha Rudolfa Havlíka - Nikdo nechce čekat věčně
- D.Adams - Dlouhý, temný čas svačiny duše
- P.K.Dick - Blade Runner
- Welsh - Acid House
- Twilight - S. Meyer
- Vzpomínky na Afriku - Karen Blixen
- The God Delusion - Richard Dawkins
- New Moon & Eclipse - S. Meyer
- Páchám dobro - L.Čiháková
- Bernhard Schlink - The Reader - úžasná!
- Zneuznaní Edisoni - knižnice pokroku
- Aristotelés - Poetika
- Ekonomie dobra a zla - Tomáš Sedláček
- Chuck Palahniuk - Strašidla
- Chuck Palahniuk - Snuff
- Eugenides - Middlesex
- L.Klíma - Utrpení knížete Sternenhocha
- Jana Šrámková - Hruškadóttir
- Kóbó Abe - Tvář toho druhého
- Karol Sidon - Boží osten
- Lenin - Materialismus a empiriokriticismus
- Chuck Palahniuk - Program pro přeživší
- Rudolf Havlík - Zejtra Napořád /scénář/
- Rudolf Havlík - Transit /připravovaná kniha/
- Ladislav Klíma - Lidská tragikomedie
- Murakami - Sputnik, má láska
- Goethe - Utrpení mladého Werthera
- JK Toole - Spolčení hlupců
- Sobecký gen - Richard Dawkins
- Nick Cave - Smrt Zajdy Munroa
- Field, Griscom - Nerve
- M.Manson - Dlouhá trnitá cesta z pekla
- Palahniuk - Neviditelné nestvůry
- Jamison - An unquiet mind
- Palahniuk - Non-Fiction
- A.Hempel - Collected Stories
- Palahniuk - Rant
- Palahniuk - Choke
- J.Karásek ze Lvovic - Gotická duše
- J.Motyčka - Kropáč, šavle, měšec
- E.Templetonová - Gordon
- King - Mlha
- Svět podle Garpa
- Páral - Země žen
- Hartmut Kraft - Tabu
- Protokoly sionských mudrců - Tazbir
- Machiavelli - The Prince
- L. Klíma - Boj o vše
- deníček slečny Zdeničky
- M.Cunningham - Za soumraku
- M. Houellebeckq - Mapa a území
Oblíbené blogy
- nejlepší Rudolf Havlík - cholerik a génius
- hloubavý Karel Goldmann
- světák George Novotny
- osobitý Patrik Banga
- Věra Tydlitátová
- profík Klára Mandausová
- ranařka Jitka Gotterová
- romantický drsoň Jiří Němčík
- Marián Béreš - fotografie
- Filip Sklenář - ve světlejších okamžicích
- skvělá Renata Francová
- nepolitické od Štěpána Binka
- vždy svá Iva Pekárková
- božská Mona Maršálová
- Lucerna Wikipedie
- Pachatelé dobra (P. Kolář)