Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

VerneP

21. 5. 2010 10:27
Pekne a realisticky napsane,...

..., takhle to asi citi kazdy, kdo byl v '89 teenagerem /v te dobe tedy spise pionyrem ci svazakem/, jen se bojim, ze se dnesnim mladym, nebude libit veta "Především – už nejsem to malé a neinformované dítě, propagandou

zblblé*." Dnesni teenageri prece vedi nejlip, jak se to ma ridit a kam to vest.

0 0
možnosti
LH

LenkaHol

21. 5. 2010 8:50
mě bylo v r 1989

Mě bylo v roce 1989 12 let, takže jsem do té doby vnímala vše stejně, jako autorka...nic jsem nevěděla a nebo byla stejně informovaná jako ona....

Vystihla to tak, jak jsem to vnímala já...dávám karmu !!

0 0
možnosti
JB

Jabra

21. 5. 2010 9:52
Re: mě bylo v r 1989

Přesně tak, ten článek je podle mého napsaný tak, jak člověk "tu" dobu vnímal....R^ komu se nelíbí tak at to nečte.......

0 0
možnosti
VD

všd

21. 5. 2010 2:02
Stačí první dvě věty

Kolik autorce asi tak je. Odhadem 30 až 50, takže vězěnské rubání v Jáchymově nemůže pamatovat. To byla relativně krátká epizoda, naštěstí, i když, co si budeme povídat, v jiných socialistických zemích se s vězni zacházelo ještě hůř i bez uranu.

Bud vypadá postatně mladší a je jí kolem šedesátky nebo si z nás dělá hloupou srandu.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

21. 5. 2010 2:17
Re: Stačí první dvě věty

Autorka opravdu není šedesátiletá pani, i když pravda, ráda by takhle v šedesáti vypadala... klidně i v padesáti. Nebo ve čtyřiceti. :o)

Mrzí mne, že Vás to nakrklo, ale já netvrdím, že vězeňské rubání uranu a mé prozření probíhalo ve stejné době .... já jen jako dítě žila v tom, že jsem vůbec netušila, že KDY (někdy/jedno kdy) jaké podobné tábory existovaly.... vůbec jsem netušila, že existuje pojem "politický vězeň", nebo "disident", že byla nějaká "Horáková".... to je to jediné, co se snažím říct.

Že mi snad nechcete tvrdit, že onu lekci občanské nauky, kde nám v roce 198x ve škole vykládali, jak strana prozřela, tábory zavřela a všem zavřeným se s odškodněním hezky omluvila, jsem kvůli svému záškoláctví promeškala? Že ne... :-/

0 0
možnosti
KPOM

Krutá pravda od medvědice

20. 5. 2010 22:31
Mě by zajímalo co by autorka psala

za komančů potažmo jiných režimů.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

21. 5. 2010 2:26
Re: Mě by zajímalo co by autorka psala

Naprosto nepochybně by psala něco úplně jiného. S největší pravděpodobností by to "něco" neviselo na privátním serveru někde na netu a s největší pravděpodobností by pod tím něčím nebyla otevřená diskuse... :-)

Jak se autorka zná, tak by pro svou paličatou zatvrzelou povahu byla buď - a/ zarputilá funkcionářka s vymytým mozkem (tu možnost fakt nepopírám, vím, že to jde - znám pár chytrých lidí, chytřejších než já, propagandou nejrůznějšího druhu úplně zblblých) nebo za b/ zarputilá disidentka. Možná by za svůj život stihla i obojí (i takové lidi znám :-).

Autorka dokonce naprosto nevylučuje možnost, že je propagandou zblblá nyní. Všechny ty, kdo si myslí, že fakt mohou svobodně myslet a že opravdu v kolekci nejrůznějších faktů světa se k nim dostávají všechny relevantní informace a že je všechny dokážou rozklíčovat, považuje za bláhové blázny.

Jenže to všechno jsou jen takové hry na "kdyby" - prostě to nevíme a s tím se nelze než smířit.

0 0
možnosti
TS

tom_sykora

20. 5. 2010 21:05
:-)

snad mladistve hloupa tehdy a senilne hloupa nyni :-)

kdyby to napsala 16-cti leta zaba... rekl bych si... no vzdyt vo co go?

ale nejaka castejsi prispevatelka? hm... to je teda fakt v p...

kam na tu karmu chodi?...

0 0
možnosti
MN

Majkl Najt

21. 5. 2010 13:18
Re: :-)

Mozna nezvladas slozitejsi vety ... ja ano a karmu jsem dal ... :-P

0 0
možnosti
E

Eremite

20. 5. 2010 20:25
2. Za totace se nam nezilo moc skvele:

Zili jsme sice v nasem byvalem dome, ale platili jsme cinzi a na zacatku se musel deda podilet financne na opravach. Kdyz uz nic nemel, zadne opravy uz se nekonaly, a sice po 40 let. V 68tem prisli rudi bratri a utikali jsme s par kufry na zapad. Tam jsme zas zacinali znovu od piky. Zadni peceni holubi nam do huby nelitali. Ale musim rict, ze toho nelituji, alespon jsem prozil vetsi cast sveho zivota na svobode, a krome toho jsem poznal, ze existuji jine moralni zasady a kvality zivota a mezilidskych vztahu nez mi bylo mozno v Cesku za totace a kratce po nem poznat. At zije nove moralnejsi, uctivejsi a zdravejsi Cesko[>-]!!;-)

0 0
možnosti
E

Eremite

20. 5. 2010 20:25
Za totace se nam nezilo moc skvele:

vzali dedovi jeho podnik kde montoval / prodaval pneumatiky na valniky, auta a kde predelaval pohon aut behem valky na drevni plyn. Prestoze uz mu podnik nepatril musel se podilet na financnich nakladech spojenych s opravamy. Pak musel dochazet do vzdalene kancelare, aby vubec komunisti podnik uridili. Kdyz uz ho nepotrebovali, vykopli ho pryc a musel si hledat jine misto.  Strejcka zavreli do Jachymova do uranovych dolu, prestoze byl za protektoratu v Reichu v lagru. Kdyz se vratil dostal z toho ulcerozni kolitidu. Otec byl za nacistu v pracovnim tabore v Bistrici. Staveli hangary pro tanky. Jednou div nechytli esesaci matku, ktera mu tam nosila jidlo. Jednoho heftlinga zastrelil estonsky prislusnik SS, kdyz utikal, prestoze byl podplacen. Po valce otec nesmel dokoncit vysokou. Kvuli tridnimu puvodu me za totace nechteli vzit na stredni skolu a na vysokou. Matka musel vsude hodne brecet, abych dostal nejake vzdelani.

0 0
možnosti
A

aussiej

20. 5. 2010 18:55
To: "kos ti krade pisnicky za 14.90"

Nejsi na Ms Eva Pallotto prehnane "tvrda", slecno/pani/damo/soudruzko Kosova? 

Je to dobre napsany blogovy clanek...Piste dal, Evo. My, co jsme si totace uzili azaz, si radi od vas zase neco precteme. Cheers! :-)

0 0
možnosti
KTKPZ1

kos ti krade písničky za 14.90,-

21. 5. 2010 6:14
Re: To: "kos ti krade pisnicky za 14.90"

-Nejsem ženská.

-Příslušné reakce potvrdily, že autorka moji výtku pochopila, narozdíl od jiných. Proto si teď myslím, že má dokonce na víc než jen recyklovat většinové dojmy, které navíc odvál čas a přitom k retrospektivě je ještě brzy.

0 0
možnosti
M

misg

20. 5. 2010 17:15
Výborný článek!

Souhlasím do posledního písmene. Gratuluji! :-)

0 0
možnosti
PH

NERATHRATHA

20. 5. 2010 16:15
Autorce musím poděkovat !

Moc mi to NĚCO připomíná - :-) !!

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky