Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GH

ppc1500

30. 5. 2008 21:27
Zajímavé téma

Já bych tyto věci nedával do souvislosti, ačkoliv obě mají negativní dopad na naši společnost. Tak to vezmu po pořadí: vůbec si nemyslím, že islamofobie je náhodná. Určitě někomu prospívá, je jenom otázka, komu. Na druhou stranu si islamisté o celou věc říkají sami: jejich chování středověký způsob přemýšlení nejde chápat v Evropě XXI. století. Jestli narážíte na válku v Iráku, tak to není nic jiného, jenom "upevnění mocenských pozic ve světě". Před USA tam byli Rusko, Německo, Francie a Čína se tam chystala taky, takže je iluze si myslet, že bez US-Army by bylo na blízkém východě mír.

A k tomu vajíčku: jestli jsem správně pochopil, tak ta metafora je trefná a výstižná: západní kultura vůbec nepotřebuje vnějšího nepřítele k tomu, aby nás rozložili. Zničíme se sami, asi je to fakt cesta "západní demokracie". Pravděpodobný důvot je vznik "pseudohumanismu", který útočí na všechny lidské hodnoty a z principu vše zpochybňuji, tím žene společnost do slepé uličky.

0 0
možnosti
NN

natelius

31. 5. 2008 8:57
Re: Zajímavé téma

Pseudohumanismus je jenom průvodní znak úpadku. Mezi důvody patří nezvládnutá překotná imigrace a integrace různých etnik a kultur; multi-kulti nefunguje a Fukuyama se mýlil, když mluvil o konci dějin. Neevropské národy vesměs západní hodnoty nepřejaly a ty evropské už pomalu ani nevědí, jaké ty západní hodnoty vlastně jsou. Mezi rozkladné prvky patří ekonomická globalizace, atomizace společnosti, kterou dnes drží pohromadě spíš stupidní televizní pořady než co jiného, dále obrovská energetická náročnost a zhýčkanost moderního člověka ze Západu. Společnost, která importuje nekvalifikovanou pracovní sílu, protože vlastním obyvatelům se jaksi nechce pracovat, si vždycky kope vlastní hrob a není podstatné, jestli jde o otroky nebo gastarbeitry.

0 0
možnosti
LT

Lady Tottington

30. 5. 2008 20:10
Me osobne desi oboje

Jak muslimove, kteri se roztahuji po Evrope, tak nekonecne vajicko, umelotina , ktera nema nic spolecneho s vejcem.

Muslimove jsou opravdu nebezpecni,jejich nabozenstvi plodi nasili, byt tvrdi , ze jsou nabozenstvi miru. Evropane jim zacali delat ustupky. Kdyz zije Evropan v Arabii, kolik ustupku se pro nej udela? Nula. Ale muslimove zijici v Evrope chteji zit skoro jako doma. Nesouhlasim. Bud se prizpusobi ostatnim, nebo at se vrati do jejich zeme!

0 0
možnosti
K

kion1

30. 5. 2008 20:13
Re: Me osobne desi oboje

R^[>-]!

0 0
možnosti
OZ

ovoce.zelenina

30. 5. 2008 19:54
Drobná poznámka

vaše krátkozraká bezstarostnost mě fascinuje. Škoda, že nemám tak veselou ženu.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

30. 5. 2008 19:40
Strach z vajíček

opravdu nemám, většinou je jím jen na Velikonoce. Když nemám chuť, nedám si, zvlášť pokud nevypadají jako vajíčka.

Z chlapů s ručníkem strach taky nemám, mám strach s chlapů s plastickou trhavinou. Problém je, že tihle hoši nenosí výbušné nátělníky veřejně, schovávají je pod ty svoje župany, co nosí jako doplněk k ručníkům.

Když máte tu kavárničku, zkuste si najít na webu  kavárničky zničené  nekonečnými vejci a kavárničky  zničené  chlapama s ručníkem na hlavě a explozivním spodním prádlem. Třeba pak zjistíte, že nekonečná vajíčka nemusí být zase tak špatná.:-P

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

31. 5. 2008 0:52
Re: Strach z vajíček

Já se právě bojím, že na ta nekonečná vajíčka dojelo mnohem víc kavárniček než na ručníky.

Ale omlouvám se, ta metafora "vajíček" je vyloženě nešťastná, mohla jsem ten článek formulovat líp, aby to z toho bylo zřejmější... (více o metafoře a co znamená viz diskuse)

No není každý den Posvícení...

0 0
možnosti
JN

dajana.p

30. 5. 2008 17:51
Umělohmotnej svět....

Všechno je takový divný, "naoko", hlavně aby všechno a všichni byli IN.

Kouříš? Fuj! Styď se! Jíš maso? Nosíš kožený kalhoty, bundu.. nebo nedejbože máš kožich? Všechno je špatně!

Musíš jíst jen BIO!

Musíš, nesmíš! O tom to je a mě to upřímně řečeno nebaví, žít v takovým ošklivým plastovým světě.

0 0
možnosti
PM

nonick

30. 5. 2008 18:43
Re: Umělohmotnej svět....

8-o? Musíš jenom...umřít. ;-)

0 0
možnosti
A

annakkk

30. 5. 2008 17:46
pro Nonicka

Mylite se! Tu iluzi nic nezbavi! A uz vubec ne precteni jakykoliv knihy. Kdyby totiz mela rozum stacilo by se rozhlizet kolem sebe ve  svete. Ale tento typ lidi bude mluvit o islamofobii i kdyz jim musulmani hlavy budou rezat. Bohuzel ostatni na jejich postoje doplaceji take. A tvrdosijne budou tvrdit dal ze zadny problem s pristehovalectvim neexistuje.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

30. 5. 2008 17:53
Re: pro Nonicka

Netvrdím, že problém neexistuje, na to mám příliš mnoho přátel v Holandsku.

Tvrdím, že daleko větší problém je naše REAKCE na problém...

A navíc ještě tvrdím, že to je naše univerzální "feature" ... a že to samo o sobě je problém daleko daleko přesahující nějakou (hypotetickou) islamizaci...

0 0
možnosti
A

Arne21

30. 5. 2008 16:37
Evropa a vajíčko -3

Možna vaše vajíčko byla pouhá metafora pro neduhy naší společnosti. Ano, uznávám západní společnost má mnoho neduhů a nedostatků, za nejvážnější bych považoval všeobecnou devalvaci a relativizaci hodnot, na kterých sama vyrostla. A dost možná že principy, které vedly k jejímu úspěchu  v sobě mají zakódovaný prvek sebedestrukce, vývoj v západní evropě tomu nasvědčuje. Historie ukáže,.Pro tento okamžik říkám, radši kilometr nekonečného vajíčka, než  promile  islámu v Česku.

Omlouvám se za dlouhý příspěvek, nechal jsem se trochu unést, každopádně vaše blogy budu s chutí číst i dál.  Arne

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

30. 5. 2008 17:37
Re: Evropa a vajíčko -3

Samozřejmě, že to vajíčko je metafora.

Respektuju Váš pohled na svět, ale víte... já to vidím jinak. Mám za to, že po 9/11 se krásně ukázalo, jak sebedestruktivní naše strachy a fabulace nejrůznějších "taky-pravd" jsou. Zeptám se jednoduše - kolik lidí měli na svědomí ti fanatičtí teroristé? Kolik životů se jim bezprostředně podařilo ovlivnit? Řekněme 2 000/10 000, řádově.

A kolik lidí má na svědomí naše reakce na 9/11, kolika lidem byly ořezány jejich svobody, kolik lidských životů tím SKUTEČNĚ bylo ovlivněno?  4 000 vojáků + cca 600 000 mrtvých civilistů / x miliard lidí              

Rozumíte mi? ....  hodně podobně vnímám "nebezpečí islamizace Evropy" ... myslím, že oni sami nemají a nikdy nebudou mít takovou sílu nás dostat někam, kde být nechceme .... to si usilovně děláme s radostí sami a líp. :-(

V tom je absurdita nekonečného vajíčka. V tom, že naše civilizace pojde na civilizaci.

0 0
možnosti
A

Arne21

30. 5. 2008 16:36
Evropa a vajíčko -2

Mimochodem o tomhle vajíčku jsem poprvé slyšel  někdy v r. 1980  jako o velké vymoženosti socialistického zemědělství vystavované na  výstavě Země živitelka. Nemám pocit že by zrovna toto nějak negativně za oněch 28let ovlivnilo chod společnosti :-) A srovnávat to s hrozbou islámu, který, pokud by uspěl, byl schopen  strhnout naši kulturu zpět do barbarského středověku, kde podobné extravagantnosti rozhodně trpěny nebudou, to je opravdu trochu slabomyslné. Ale nic ve zlém,  váš úhel pohledu svým způsobem také chápu, vidím ho totiž všude kolem sebe. Hluční hoši s ručníkama někde v daleké tramtárii nikoho neděsí, protože, zatím, nehulákají zrovna pod jeho oknem.  Člověk má tendenci přehlížet nebezpečí dokud mu nestojí tváří v tvář. Nechtěl bych ale aby tito a jim podobní hoši v budoucnosti děsili mé děti.

0 0
možnosti
A

Arne21

30. 5. 2008 16:36
Evropa a vajíčko-1

Vždycky jsem si říkal ta Eva Palloto to je ale krásná a chytrá ženská, takovou bych chtěl mít doma. Rád čtu vaše blogy, Richard Feynman, Ayan  Hirsi Ali a jiné, samá, alespoň pro mne, zajímavá témata. Po přečtení tohoto článku jsem si ale řekl že tentokrát šlápla  trochu vedle.  Sám patřím k těm, kteří vidí v islámu velké nebezpečí pro Evropu  potažmo pro celý svět, nebezpečí pro náš "evropský" způsob života, chcete li pro evropské hodnoty (snad to sakra nezní jako klišé), které dali vzniknout svobodné společnosti. Svobodná společnost se vyznačuje tím že dává prostor pro myšlenkovou,  tvůrčí kreativitu všeho druhu, která umožnila spatřit světlo světa velkým věcem jako jsou  díla Leonarda, Michelangela, Mozarta, Beatles,  Kanta, Einsteina, nebo internetu, LCD televizi, penicilínu, výpravě na měsíc atdatdatd.  ALE  i  kupě nepodstatných nesmyslů , extravagantností, a kýčů  jako třeba  NEKONEČNÉ VAJÍČKO. Některé vzniknou a třeba změní svět, jiné mají jepičí život.

0 0
možnosti
PH

chekov

11. 7. 2008 15:26
Re: Evropa a vajíčko-1

Nemohu souhlasit, že by Eva šlápla úplně vedle, jen je asi článek hodně lidmi chápán jinak.

A nemám strach z islámu. Mám strach z fanatiků (bez rozdílu vyznání) a z těch, kdo strachu užívají k ovládání ostatních....

0 0
možnosti
PM

nonick

30. 5. 2008 14:57
Půvabně naivní článek půvabné naivní autorky

...kniha Benjamína Kurase: Evropa snů a skutečností Vás těch iluzí zbaví...! Jinak -nekonečné vajíčko mě nechává klidným - když nechci, nekoupím ho...zato takové kukaččí vajíčko bývá pro hnízdo, kde se vylíhne, opravdu danajským darem...;-)

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

30. 5. 2008 15:09
Re: Půvabně naivní článek půvabné naivní autorky

A víte, že jsem ráda, že nejste naivní? .... Ale....  Nejste? Opravdu? A kde berete tu jistotu? Nejde vůbec o to, pro co se rozhodnete. Nekonečným vajíčkem je obalený všechno čeho se dotknete, všechno co slyšíte, dokonce i tenhle blog je jedno takový nekonečný vajíčko... nedá se mu vyhnout. Číhá všude. A to je na tom děsivý.

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky