Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

s-s-in

17. 1. 2008 14:15
klecová lůžka

jsou nemoderní, vydrží dlouho stači za svou životnost zvládnout desítky pacientů a jejich spotřeba (nikoliv elektriky) není velká, moderní je teď hlavně sypat spousty peněz do farmaceutického průmyslu (přece nebudeme mít levná nehumánní lůžka, když můžeme utratit milióny za Valium....) takže ve výsledku J.K. Rowling dělá vlastně lobby pro farmaceutický průmysl:-©

a za článek R^

0 0
možnosti

Edita

17. 1. 2008 14:08
Perfektní článek, není, co dodat

R^V

0 0
možnosti
PK

Ppetig

17. 1. 2008 14:07
Autorce tleskám

Opět jednou článek, který má co říct. My, kteří nevíme, o co jde, bychom měli mlčet a poslouchat.

0 0
možnosti

Mikoláš

17. 1. 2008 13:48
realita (2)

Je známé, že komunisti používali psychiatrii jako svůj represívní nástroj a do Čech se to dostalo také, přežívalo ti i po roce 1989 (např. medializovaný případ Evy Sadílkové). Poslední medializovaný případ v postsovětské zemi byl ještě minulý rok (spolupracovnice politika, šachisty Kasparova Larissa Arapová).

Dále se na české psychiatry můžete občas podívat v televizi: působí na Vás ti lékaři jako důvěryhodní lidé?

Promiňte, že jsem se nevyjádřil k tomu konkrétnímu tématu. O něm nic nevím. Celá instituce ale ve mně důvěru nevzbuzuje, ani její vysvětlení, ani její nástroje.

0 0
možnosti
JH

jiho3

17. 1. 2008 13:55
Re: realita (2)

;-D To asi máte z akčních filmů. Realita byla taková (mluvím o normalizaci, 50. léta nepamatuji), že naopak psychiatrie byla často úkrytem lidí režimu nepohodlných (a to nejen pacientů, i zaměstnanců). O tom, jak často zařizovala "modré knížky" ani nemluvě. Z prostředí pražské medicíny nevím o žádném konkrétním případu zneužití psychiatrie proti režimu nepohodlným. Naopak díky "mlhavosti diagnóz" a polostínu tehdejší psychiatrie vím o řadě případech, kdy se tam "ukrývali" lidi, kterým nějak hořela politicky koudel a padli na rozumnýho psychiatra.

0 0
možnosti

Mikoláš

17. 1. 2008 13:47
realita (1)

Nedovoluju si zpochybňovat Váš popis, jenže to asi není pravda všude, takže napíšu takový protipól.

O české psychiatrii se všeobecně tvrdilo, že Přelet přes kukaččí hnízdo je ráj oproti poměrům v českých léčebnách.

Já sám jsem se s ní setkal až v půlce 90. let, kdy jsem byl na civilce na rehabilitaci a z přemísťování lidí na psychiatrii byly velké obavy, protože tam se prostě zavřeli a na nějaký posun k lepšímu stavu se mohlo zapomenout. Jinak znám ze svého okolí pouze jeden případ, a to normální dívku, která se po náhlém tělesném postižení i duševním postižení v psych. léčebně vinou personálu přidusila tak, že její mozek byl pak už úplně na nic.

0 0
možnosti
C

cervotoc.prskavka

17. 1. 2008 13:41
Dobrý...

Dobře napsáno a proto karma.;-)

0 0
možnosti

Jih

17. 1. 2008 13:17
Ach jo

Paní autorko, píšete že "Tak jsme tam byli všichni, hezky pospolu, schovaní v lesích,

abychom svými zcela nesocialistickými postiženími nekazili občanům

lákavé představy ideálního a bezproblémového komunistického světa, kde

jsou všichni dokonalí."

Dále pak uvádíte že šlo o rehabilitační pobyt v Jánských lázní. Již máme 18 let demokracii a stále jsem při průchodu Václavákem ani po Karlově mostu neobjevil žádný lázeňský provoz, občas tedy se země něco teče, ale nevypadá to jako vřídlo. V čem je chyba? Že by to nebylo z hlavy komunistů, že lázně z nějakého záhadného důvodu bývají v horách a lesích? Není to náhodou dokonce podmínkou většiny lázeňských pobytů? Co já si vzpomínám, jedině TBC pacienti byli záměrně drženi v relativní izolaci (a pod krycími názvy jako Nespecifické choroby plicní). Lázně jsou v lesích tak nějak od feudalismu a všude po světě.

0 0
možnosti
ZK

armyshop

17. 1. 2008 13:21
Re: Ach jo

Kdo nechce rozumět, nerozumí.

0 0
možnosti
JM

J i ř í

17. 1. 2008 12:48
Tak přemýšlím,

zda by bylo lepší zavřít reportéry BBC do klecových lůžek nebo znehybnit.

0 0
možnosti
MS

monduha

17. 1. 2008 13:14
Re: Tak přemýšlím,

Znehybnit a zavřít ;-D

Tady je ten článek: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7189556.stm

0 0
možnosti

Olina

17. 1. 2008 12:48
Jak se mi žilo v kleci

0 0
možnosti

Jarda

17. 1. 2008 12:41
V ústavech klece jsou, doma nejsou

I když v ústavech stojí péče o jedno postižené dítě měsíčně 100 a více tisíc Kč, jsou některé děti a dospělí v klecích. Pokud se o obdobné případy stará doma rodina, dostane maximálně 8 - 11 tis Kč a v žádném případě tito postižení netráví celý den v kleci.

S paní Rowlingovou souhlasím.

0 0
možnosti

Eva Pallotto

17. 1. 2008 12:54
Re: V ústavech klece jsou, doma nejsou

Budete se asi divit, ale já s vámi v zásadě souhlasím.

Tvrdím, že postel s ohrádkou je postel. Pokud někdo kohokoliv týrá tím, že ho nechá někde ležet celý den, bez sociálního kontaktu, bez možnosti vyjít ven a věnovat se svému stavu úměrným aktivitám... tak kritizujme jeho nelidský přístup, ne tu postel.

Ohrádka je zástupný problém. Řešme, zda poskytujeme postiženým tu nejlepší možnou péči, aby v rámci možností prožili co nejplnohodnotnější život.

Pokud někdo někoho týrá, je fuk, zda se tak děje v kleci nebo prostřednictvím medikací či jinak. Týrání je týrání a to bychom měli řešit. Systémově, ale zejména konkrétně a jmenovitě ...

A že se nejdou tací, kdo se k postiženým nechovají hezky? Jistě se najdou ... v českém ústavu, britském ústavu, zimbawské nemocnici ale klidně i u někoho doma v rodině. Posviťme si na NĚ, nešilme kvůli ohrádce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky