Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jural

13. 11. 2010 12:43
Vazena pani

Svejk, tedy ta kniha, nema s cesstvim nic spolecneho. Ta kniha popisuje chovani ruznych lidi z ruznych socialnich skupin. Ze se odehrava na nejakem historickem a geografickem pozadi, je uplne jedno. Zkuste si tu knihu precist jeste jednou a divat se na lidi kolem sebe. Pak si ji zkuste precist podruhe a vytahnete potom paty z kotlinky. Uvidite, ze to, co je v te knize popsano, je  vsude na svete stejne, nic se nezmenilo a Hasek to trefil velmi presne.

0 0
možnosti
VV

V.Woolfová

13. 11. 2010 11:31
K některým knihám musí člověk dozrát.

Švejka jsem v životě začala číst dvakrát a nikdy nedočetla,ale nezavrhla. Nechávám si ho na dobu, kdy ho budu moct pochopit. A možná ho budu muset přečít  dvakrát nebo třikrát, než k tomu dojde.-)

0 0
možnosti
R

realateista

13. 11. 2010 15:52
Re: K některým knihám musí člověk dozrát.

Ideální věk je po 40. Také je dobré mít nějaké životní zkušenosti.

0 0
možnosti
ŠF

stev

13. 11. 2010 4:32
Švejk je nadčasový. Třeba pasáž o kořalečníkovi Paroubkovi.

“…Já jsem znal nějakýho kořalečníka Paroubka v Libni. Jednou se mu tam opil nějakej dráteník jalovcovou a začal nadávat, že je to slabý, že do toho leje vodu, že kdyby drátoval sto let a za celej vejdělek si koupil samou jalovcovou a vypil ji najednou, že by moh ještě chodit po provaze a nosit ho, Paroubka, v náručí. Potom ještě řekl Paroubkovi, že je huncút a šaščínská bestie, tak ho mílej Paroubek chyt, votlouk mu jeho pastě na myši a dráty vo hlavu a vyhodil ho ven a mlátil ho po ulici tyčí na stahování rolety až dolů na Invalidovnu a hnal ho, jak byl zdivočelej, přes Invalidovnu v Karlíně až nahoru na Žižkov, vodtud přes Židovský pece do Malešic, kde vo něj konečné tyč přerazil, takže se moh vrátit nazpátek do Libně….”

0 0
možnosti
TT

Thorough

13. 11. 2010 0:28
Paní Pallotto

myslím že by bylo zajímavé, když byste se nepokoušela implementovat postavu Švejka do současnosti nebo jeho povahové vlastnosti zobecňovat, ale když byste se pokusila vsadit Švejka do kontextu doby a událostí kdy vznikla. Asi byste raději četla o hrdinovi který svou odvahou a odhodláním zastavil tažení Rakousko-Uherska proti Srbsku nebo se o to aspoň pokusil, ale to myslím nebyl Haškův původní záměr.

0 0
možnosti
JT

Juraj Thurzo

12. 11. 2010 20:01
Přečtěte si Haškovu povídku "Obecní volby", dámo.

Pak uvidíte,že ten člověk byl sice opilec a bolševik, ale taky zároveň génius. To, co v této povídce popsal, se odehrává v současnosti v každých obecních volbách. "Volte Vencelídesa!" , "Junes žere kočky!" . Ještě před několika dny visely podobné billboardy na každém rohu a pomlouvačné tiskoviny stejného ražení přeplňovaly poštovní schránky lidí, kteří jim na podobné boje zvysoka kašlou. :-/Rv

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

12. 11. 2010 20:07
Re: Přečtěte si Haškovu povídku "Obecní volby", dámo.

A jak to prosím souvisí s postavou Švejka a jeho adorací?

0 0
možnosti
E

ErikM

12. 11. 2010 19:58
tady to zas

kejhá

0 0
možnosti
M

Mira4

12. 11. 2010 19:48
Nepochopila? No tak to jste se zjevně v textu

Rvvašeho blábolu diagnostikovala přesně!

0 0
možnosti
OS

Naivní volič

12. 11. 2010 19:36
Mě je jedno...

... co si ta paní o Haškovi a jeho Švejkovi myslí. Já ho považuji za velkého Spisovatele a Švejka za geniální dílo. Je to otázka vkusu. Já zase nechápu, co se lidem může líbit například na Havlovi jako autorovi a jeho díle, které je tak "absurdní" jako jsou absurdní zcestné a pomatené  jeho názory a činy v jeho trafikantské prezidentské funkci.

0 0
možnosti
B

beachside

12. 11. 2010 17:42
je zajímavé,

že pro ženy je Švejk nuda a my se můžeme potrhat smíchy.je to prostě chemie.

0 0
možnosti
B

bellaxx

13. 11. 2010 17:48
Re: je zajímavé,

Švejka jsem četla poprvé na základní škole a mohla jsem se potrhat smíchy, pak jsem ho četla ještě asi 3x, až jsem byla starší a, jako každá kniha, kterou čtete s odstupem času, mne poučovala pokaždé o něčem novém. Hašek psal dobře, nezavrhuji ho jen proto, že byl opilec či co ještě, mně se jeho knížky líbí, a zrovna Švejka mám ráda i když jsem jenom žena.

0 0
možnosti
RV

antidepka7

12. 11. 2010 15:23
Švejk je ostuda a neštěstí českého národa

KarmaR^

0 0
možnosti
VS

Astaroth

12. 11. 2010 16:22
Re: Švejk je ostuda a neštěstí českého národa

A co bylo stesti? Krepce bezet proti srbskym kulometum?

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky