Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WS

wandering star

12. 6. 2009 23:14
Pletete všechno dohromady

Rabi Akiba pravil: Co sám nechceš, nečiň jinému. Ježíš pravil: Čiň jinému tak, jak chceš, aby on činil tobě. V tom je převeliký rozdíl, kterým se zabývalo mnoho moudrých lidí, nedávno i Benjamin Kuras. Ve zkratce - první verze znamená pouze zdržet se znepříjemňování života ostatním, druhá znamená zpříjemňování života ostatním podle NAŠICH představ. To samozřejmě může dopadnout tak, jak hezky a vtipně popisujete, proto je lépe chovat se podle první zásady. Mimochodem, myslím, že on ví, oni vědí.

0 0
možnosti
E

Enaz

12. 6. 2009 22:57
"Nečiňme druhým to, co ONI nechtějí, aby jim bylo činěno."?

Hezká úvaha, ale kde zjistíme co ONI nechtějí?

Jak to zjistíme? Skromně si myslím, že jen přes své pocity a vnímání.

A pak si myslím, že spíše první trvzení je pravda.

A zdravím Vás, paní Evo ... škoda, že jsem tenhle článek objevila až teď.

0 0
možnosti
JM

krab

3. 5. 2009 0:30
vtipnej priklad a hlavne VELKA PRAVDA

Udelala jste mi radost. Vy jste nakonec precejen asi v srdci velka liberalka, a mozna o tom ani nevite :-)

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

3. 5. 2009 15:58
Re: vtipnej priklad a hlavne VELKA PRAVDA

A možná o tom i vím ;-))))

Každopádně svoje filosofie nerada škatulkuju. Jediná škatulka, která mě tak napadá a do který se zcela určitě vejdu celá a nevyčuhuje mi ani jedna panožka je individualismus. Nejsem stádní zvíře; to já velmi nerada.

Z jiných si pečlivě vybírám a to dost často případ od případu, situaci od situace, takže mi někdo s klidem může přišít i oportunistku, když na to přijde ... a já se s tím s klidem smířím, neb mít na všechno připravenou PŘEDEM šablonku a odpověď mi přijde zjednodušující, místy až i lehce hloupé... 

0 0
možnosti

Hufo

2. 5. 2009 12:18
vždy jsem to heslo spíš chápal

že se týká jenom špatných nebo nepříjemných věcí. např. jako že když mi vadí, že někdo ráno v osm vrtá, tak to sám nebudu dělat. nikdy mě nenapadlo v nějaký situaci jako ta vaše, sex a škubánky. já bych to heslo nerušil.

0 0
možnosti
PZH

pepa z hongkongu

2. 5. 2009 11:55
jina verze

Cin druhym tak, jak skutecne citis, ze jim mas cinit. Richard Bach - Iluze

0 0
možnosti
T

tos42

22. 4. 2009 13:01
Hmm

Tenhle názor hásající všeobjímající toleranci a relativizaci pojmu dobro a zlo ve stylu Kristova "kdo je bez viny, ať hodí kamenem", je sice velmi romantický, nicméně zoufale naivní a neživotaschopný. Lidi se odjakživa museli nějak organizovat (protože sdílí společný prostor a zdroje) a tato organizovanost nutně vyžaduje dodržování jistých pravidel, ať dotyčný chce nebo ne. Například nesmí krást, i když to může "nakrásně" chápat jako správné (protože dobro a zlo objektivně není, že), vnucuje mu to právní řád. Myslím si, že právní řád je ono nejmenší zlo, je totiž veskrze humanistický (ať se vám to zdá jak chce). Pokud zavrhujete právní systém - tj. zákaz určitého chování lidí a dáte jim absolutní svobodu, no to se velmi rychle dostaneme na úroveň zvířat. Proč? No protože holt autorita "nezabiješ" byla prudérní fašistická poučka, která nám bránila v rozletu, ne... takže džungle a říše zvířat je ono anarchistické řešení?

0 0
možnosti
JM

krab

3. 5. 2009 0:43
Re: Hmm

Mirite spravnym smerem, ale nejste duslednej. Myslim, ze pletete dve ruzny veci. Nepopiram, ze organizovanost vyzaduje dodrzovani pravidel. Ovsem problem je, jak ta pravidla urcit a shodnout se na nich. Pokud vas nijak neomezuju, tak nechapu, proc byste vy mel urcovat pravidla, podle kterejch se ridim ja a moji kamaradi.

Dale rikate: "pokud date lidem absolutni svobodu": KDO muze dat nebo nedat lidem svobodu? Zase jenom lidi. A pokud ji mohou dat / nedat JINEJM lidem, tak ja ji SAMI muzou nemit?

Pravni rad, ktery vnucuje stat i lidem, kteri s nim nesouhlasi ale jinak nikomu neskodi, neni vubec humanisticky, ale naopak brutalne nasilny. Sam si odporujete: pokud ja k vam prijdu a reknu: "nakul mi pulku prachu jinak pudes do basy" tak to bude loupez. Pokud to udela kdokoliv z vasich spoluobcanu, bude to furt loupez. Pokud se tito spoluobcane spoji a zacnou si rikat "stat", uz to nebude loupez, ale dane. Co je na tomhle humanistickyho?

0 0
možnosti
AY

proctonejde

19. 4. 2009 20:48
Rekla bych, ze je to problem v rozdilnosti chapani pojmu

"Co nechceš, aby druzí dělali tobě, nedělej ani ty jim!"  a  proto "Nečiňme druhým to, co ONI nechtějí, aby jim bylo činěno."

Ja bych ty dve prislovi podminila sobe navzajem  Pac ja v tom prvnim prislovi ,a v tom, co vy popisujete v clanku, souvislost moc nevidim..... coz berte jako rozdilny nazor.... tedy ten kdo nepochopi to prvni prislovi bude agitovan prislovim druhym....  i kdyz..... urcite se najde nekdo, kdo nebude rozumet ani jednomu prislovi!! Takze by mozna neskodilo ty dve prislovi podminit jeste jednim tretim prislovim, ktere snad uz i ten zbytek pochopi...... u toho prvniho prislovi vyplyva jasne, ze ten dotycny pokud nechce, aby mu bylo neco delano co on sam nema rad, musi opozice vedet co presne nema delat. A to, ze obcas zapominame  je jaksi lidske.... nebo vy jste snad robot?? I kdyz u partneru je to slozite tema..... tam pak plati "jaky si to udelas, takovy to mas"

0 0
možnosti
BH

BoboHml

19. 4. 2009 13:05
Chceš-li mír,připrav se na válku.

R^

0 0
možnosti
LU

pidla

17. 4. 2009 14:55
No, otevřela jste mi obzory,

vždy jsem toto přísloví chápala jako  parafrázuji: pokud nechceš, aby ti bylo činěno zlo, nečiň zlo  jiným, a ono je to dvojsečné, že.....:-)

0 0
možnosti
TF

Tomáš Fojtík

16. 4. 2009 16:18
Ano,

kdyby bylo více empatie, ten svět by se žil podstatně lépe. Naštěstí mám na empatické lidi docela štěstí. Díky za hezký článek :) (ještě se píše Karma? :-) )

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky