Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O obchodnících, tvrdohlavosti a revoluci peněženkou

Zase si vezmu do úst mojí babičku a její špatné rady. Když jsem byla malinká, tvrdívala mi, že paličatost je vlastnost špatná a že s ní daleko nedojdu. Nesmysl, milá babi. Důsledná tvrdohlavost je jediný způsob, jak efektivně měnit svět ... k lepšímu. Na tom trvám. PS: Paličatě.

Hezky z vostra na ne!Corbis

Jsem vzteky bez sebe, když v českém obchodě vidím tričko, které se v USA prodává za 20 dolarů, s cenovkou někde kolem 3 tisíc. Kdybych měla nahá chodit, nikdy nikdy nikdy si to triko nekoupím. Milý obchodníku, trhni si ploutví a tuhle hru si hraj s někým jiným.

K nepříčetnosti mne dovádí reklamační politika většiny místních prodejců. Já že budu dokazovat, že jsem ten notebook nesušila v troubě a že se větrák skutečně neroztekl mojí vinou? Eh? To jste se zbláznili, příště vám už nenaletím, nekoupím si u vás nic ani omylem. ... a všem řeknu, kde jsem si ten notebook koupila.

Prodavačka v butiku mne ani slušně nepozdraví? Há... tak to teda NASCHLE!

Banka mě měsíčně zkásne o pětistovku za to, že jí nosím peníze? Blázníte, osoby? Ne a ne a nedám vám už ani kačku. Zaplatím vám ten trapnej poplatek za zrušení konta a zařizuju si ho u tý nový... Sbohem a šáteček.

Jsem osoba zarputilá a odmítám se nechat vydírat. I za cenu obrovských komplikací prostě ignoruju ty, o nichž vím, že jsou zločinci a vydřiduši.

Občas mám pocit, že mnozí mí milí kolegové spoluobčané jsou jak slepý králíci. Do tý samý pastičky masochisticky šlapou furt a furt dokola, nepoučí se, neukážou lovci prostředníček - jak by jistojistě měli.

Proč? Proč se máme strach ozvat, když je někdo neřád? Proč moje blízká příbuzná, když vidí prodavače lahůdek, jak jí k čerstvému salámu přihodí i pár koleček oschlého, ani nehlesne a s pláčem zaplatí? Prý si nebude přidělávat problémy... No bezva, tím toho vyřeší.

Musíme se ozvat, nelze mlčet. Vzbuřme se! Dokud budeme poslušné, bázlivé a neprůbojné ovce, budou z nás mít vlci tak akorát prču - nezmění se nic. NIC! Nacpěme jim ty poplatky, suchý salámy a předražený trička do .... do regálu, třeba. Nebo do toho nenasytnýho chřtánu. Nebo někam jinam, když se to tam vejde.

Konkurence není řešení, jak by se nám snažili namluvit páni liberální ekonomové. Řešení je jinde - v hodně tvrdých palicích kupujících. A v dobré informovanosti. Když před x-lety byl ve vesnici jediný obchodník, dovolil si lidi šidit a prodávat šunt? Ne. A měl konkurenci? Neměl. Ale měl strach, že když bude podvádět, lidi si to řeknou a už u něj nenakoupí. Dneska je konkurence na každým rohu, banky mají konkurenci jak blázen... a stejně, mršky kartelovatý, mají poplatky i za dýchání kyslíku nad přepážkou. Jedna jako druhá.

Cesta z toho ven? Nechodit tam, nedávat šizuňkům svoje peníze, říct si o tom - jen tím je donutíme otočit korouhvičkou. Vyčůránci hřeší na to, že jsme anonymní dav. Ošizený zákazník nemá takřka žádný nástroj, jakým by ostatním dal o nepravosti vědět - nechce se třeba někomu založit server www.neřádi.cz? Ráda budu první sponzor...

Nejúčinnější revoluce je revoluce peněženkou. Ukažme těm fešákům, jak vypadá ekonomický embargo. Buďme paličatí, buďme důslední. Máme právo na kvalitní službu. Máme právo se asertivně ozvat, když něco není v pořádku. Neplaťme za nic, co za tu cenu nestojí.

Jdete do toho? Revolucééé! :-)

------

dodatek 18.08.08 15:13:04 - byla jsem upozorněna na to, že jsem zřejmě přehlédla slušné obchodníky a že jim en bloc křivdím. To bych s dovolením popřela, dobře vím, že slušný obchodník tvrdý chlaba má. A na ty se moje revoluční hnutí ROZHODNĚ nevztahuje. Naopak, slušné obchodníky jest nutno si častými návštěvani a nákupy hýčkat. Děkuji za pozornost, konec hlášení.

Autor: Eva Pallotto | pondělí 18.8.2008 9:20 | karma článku: 44,31 | přečteno: 8753x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26922x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7736x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4497x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky