Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Existuje právo homosexuálů na adopce? Ne. Jen právo dětí na lásku.

Úvodem bych chtěla poznamenat, že veškeré emoce kolem tématu homosexuálních adopcí jsou naprosto zbytečné. Pohybujeme se v rovině vrcholně teoretické a filosofické. Vždyť například o registrovaných partnerstvích bylo nepochybně napsáno více novinových článků, než je párů, které takový svazek uzavřely. Do konce roku 2009 jich bylo nějakých 1.600 (z toho 17 se „odregistrovalo“). Srovnejme s počtem uzavřených heterosexuálních sňatků za stejné období – cca 140.000,- (s rozvodovostí v prvních letech manželství ne 1% jako u homosexuálů, ale nějakých 22%).

"Baby Smile"flickr.com by joehall45

Z těch, kdo registrované partnerství uzavřeli má o nějakou formu adopce zájem 20-60% procent lidí (data výzkumů se různí) – bavíme se tedy, v nejširším scénáři, o nějaké pětistovce dětí.

Při diskusi o adopcích je potřeba oddělovat, zda se bude jednat o adopci dítěte jednoho z partnerů druhým partnerem, či o adopci „cizího dítěte“ z dětského domova.

Je naprosto nepochybné, že registrovaným homosexuálním partnerům jde především o to první. Pokud by byla společnost tázána, zda jí taková adopce vadí, určitě by s ní souhlasilo více než 27% procent lidí, kteří, podle Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, s homosexuálními adopcemi souhlasí.

Mě naprosto nenapadá důvod, co by komu na takové adopci mohlo vadit – dítě v daném prostředí již žije a jediným důvodem adopce je čistě formální uspořádání a přiznání dítěti více práv a právních jistot.

Ta druhá půlka je už složitější. V dětských domovech, kojeneckých ústavech a podobně je v České Republice asi 20 tisíc dětí (ve Velké Británii je to jen 6.000!).

To nejsou děti, které nějakým způsobem vlastní stát. Nemá na ně žádná práva. Nemají na ně právo ani heterosexuální páry, ani páry homosexuální. Práva na ně nemáme žádná, zato k nim (z morálního hlediska) máme spoustu odpovědnosti. Víc, než si mnozí uvědomují.

Stát, tedy my, máme povinnost jim poskytnout to, co nejvíce potřebují. A to, co dítě nejvíce potřebuje, je láska, bezpečí a jistota.

Nikdy jsem moc nepochopila, proč homosexuální partneři stojí o nějaké posvěcení státu, o nějaký registrační papír. Zastávám názor, že stát mi nemá lézt ani do ložnice ani do obýváku.

Kdybych si nakrásně pořídila partnerku Lucii, určitě to naprosto poslední, co by mne napadlo, by bylo jít si nechat schválit na ONV, že si jí můžu nastěhovat domů. A pokud bych s Lucií chtěla vychovávat dítě, určitě bych si poradila i bez adopční komise. A věřte, nevěřte, přesně takhle to dělá většina homosexuálů – o dětech, které, desítky let před schválením nějakého zákona, vychovávali homosexuální partneři, se veřejnost prostě nedovídá… Třeba i proto, že do toho nikomu z nás nic není.

To co řešíme, je úplně jiná rovina než ta životně-praktická. Řešíme, zda má stát právo rozhodovat o odložených dětech (do jisté míry asi ano), zda má schopnost rozpoznat, zda je ten který člověk pro adopci vhodný (do jisté míry … ano?) a zda má být člověk tím, že žije v registrovaném homosexuálním svazku automaticky diskvalifikován (tvrdím, že určitě ne).

Základní zádrhel je totiž v tom, že je poněkud ujeté, že o adopci může žádat nejen pár, ale i nesezdaná osoba, nikoliv však ta, která se předtím registrovala k homosexuálnímu partnerství. Tím se ten potrhlý snílek, po posvěcení státem bažící, kdo čertův formulář vlastní krví upíše, řadí na seznam člověka druhé kategorie. Kdyby nic nepodepisoval a se svým partnerem žil na „psí knížku“, adoptovat by mohl do bezvědomí…

Registrovaný, neregistrovaný, ženatá, vdaný, svobodný, zadaný nějak úplně jinak --- mělo by to být úplně jedno. Hlavně by bylo fajn přestat křičet o „vlastních právech“.

Dítě nelze posouvat z prostředí do prostředí jako balíček, nejde mu na zádíčka přilípnout inventární číslo a k němu razítko „MOJE“. Nejde ho kodifikovat zákoníčkama a přáníčkama…

Pokud bych někoho z adopcí diskvalifikovala, byl by to v první řadě ten, kdo pro samá svá vlastní práva (na adopce, na konzervativní hodnoty dodržované všemi okolo) nevidí, že práva mají především ty opuštěné nešťastné děti…

Mají právo na domov a na lásku – a to od kohokoli, kdo to dokáže.

 

Autor: Eva Pallotto | pondělí 15.3.2010 8:15 | karma článku: 41,33 | přečteno: 9218x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26922x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7735x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4495x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky