Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

edelcacao

23. 11. 2008 16:53
A to mi nechceme?

Tak nějak mám z ODS pocit, že to je cíl jejich reformy;-D;-D Co nejvíce se přiblížit k USA Rv

0 0
možnosti
A

Arth-

23. 11. 2008 17:22
Re: A to mi nechceme?

Píšu to jen o patro níž...  pořád lepší, než se přiblížit té ruské praxi... 

Ale z těch tvých otázek vidím, že to asi nepochopíš...  ;-)

0 0
možnosti
A

Arth-

23. 11. 2008 16:35
Teda - tady se zas sešlo komsomolců..

Víte co, soudruzi - zejeďte si do Ruska a běžte tam k doktorovi...  ať vidíte své rudé ideály v praxi.

Viděl jsem to: pacienti leží na lehátkách...   a to tak, že i na chodbách... krmit je musí jejich příbuzní...  a úroveň zákroků samtných je tak někde na úrovni konce 18 století v Evropě.

V Moskvě na výstavišti vypadla kamarádka z autobusu... a utrpěla těžký otřes mozku. Mimo jiné. 8 dní ležela na chodbě jednoho špitálu...  bez jídla a bez pomoci - než jsme ji našli! ;-€

A tyhle zrůdy teď pouštíte z kanálů...  už je jich venku hodně! Podle posledních zpráv prý asi 43%...  nevíte někdo o nějakém dobrém krysařovi?

0 0
možnosti
E

edelcacao

23. 11. 2008 16:54
Re: Teda - tady se zas sešlo komsomolců..

43% čeho? Jaké zrůdy?

0 0
možnosti
M

markr

23. 11. 2008 16:10
Zavádějící informace

Díky za článek. Ještě by to chtělo upřesnit, jak je to s tím "odvozením" pojištění a jak je to s individuální pojistkou a jak v případě, že vám to sjednává firma.

---

Bohužel neberete ohled na jednu věc: když u nás najel "pojišťovací" systém, byla spousta lidí ve věku (a ve stavu - díky socialistickému zdravotnictví), kdy by je v USA nikdo nepojistil. Systém najel ze dne na den a mnozí lidé (pokud nebyli zaměstnanci) ze začátku ani nepochopili, že něco mají platit. Když platit začali (povinně), nic moc se nezměnilo - možná postupně lékařská technika, ale přístup k pacientům ani náhodou. Pokud bychom zabředli do diskusí o nějakém "tržním" elementu ve zdravotnictví, měli by mít lidé, kterým bylo v listopadu 1989 přes 20 let, nárok na "restituci" svého zdraví. Bohužel, u nás se sáhlo k povinné formě (= dani), ale nárok nemáte na nic. Připlácení nemá smysl, nadstandard (snad kromě samostatného pokoje v nemocnici) tu běžná klinika neumí.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

23. 11. 2008 16:23
Re: Zavádějící informace

Ten systém je poměrně složitej, to by bylo na dlouhý vysvětlování (a neříkám, že o tom vím všechno, to snad ani technicky nejde).

Ale v zásadě je to takhle:

a/ individuální pojistka - obejdete pojišťovny, vyplníte formuláře a ony Vám podle Vašeho zdr.stavu věku a tak dají nabídku - a často vyškrtnou choroby které už máte, nebo ty, které Vám geneticky hrozí. Ve formuláři nesmíte lhát, je to trestný čin (tuším). Dají Vám volby - třeba platit 1000 měsíčně se spoluúčastí 20 procent, 50 dolarů za návštěvu a stropem pojištění xxx. Nebo něco jinýho s vyšší spoluúčastí a tak... V čím horším jste stavu, tím je pravděpodobnější, že se najdou ti, kdo Vám rovnou řeknou, že Vás nepojistí.

b/ zaměstnavatel má s nějakou pojišťovnou uzavřený skupinový plán. Ten pak mají možnost, pokud chtějí, využít jeho zaměstnanci. Ti do toho mohou zahrnout i svoje rodinné příslušníky. Obvykle je to takhle mnohem levnější, protože jsou tam různé množstevní slevy a výhody.

0 0
možnosti
PK

ce4you

23. 11. 2008 15:37
Fascinu je me...

...uzas nasich obcanu nad tim, ze zdravotni pojisteni je v principu skutecne POJISTENI. Tedy ja i pojistovna zvazime rizika a dohodneme se na nejakem pojistnem, ktere mi bude kryt priadnou pojistnou udalost urciteho typu. Nechat se pripojistit na porod v 5. mesici je stejnej nesmysl (a imho pokus o pojistny podvod) jako jit pojistit auto 3 dny pote, co jsem ho omotal kolem stromu.

Zdravi je proste zbozi, at se to lidem libi nebo ne. Pokud bychom pristoupili na to, ze zdravi je neco jineho, musime znarodnit vsechna zdravotnicka zarizeni, vsechen zdravotni personal se stane dobrovolnym a bude zit z milodaru atd atd. Tenhle nas 20 lety experiment o polosocialistickem zdravotnictvi, na ktere ma sice kazdy "ze zakona narok", ale pred doktorem je jak nevolnik, je na nic a akorat vede k tomu neuveritelnemu okradani vsemi "spratelenymi" firmami.

0 0
možnosti
PK

ce4you

23. 11. 2008 15:41
Re: Fascinu je me...

Jiste, nejaka solidarnost tu musi byt, ale rozhodne ne v pripade, kdy se 38. lety mamince-managerce narodi postizeny dite, ktery donosila i pres varovani lekaru jen proto, ze v jejim veku uz dalsi mit nemuze. O systematickem niceni si vlastniho zdravi 98% populace ani nemluve - nevim o nikom, kdo by schvalne lil do sveho auta naftu misto benzinu, pravidelne radil ve 100ce na prvni stupen a jako bonus schvalne nabral kazdou popelnici, coz je to same, ze se vetsina naroda nalejva Colou nebo pivem, cpe se buckem a misto do prirody jede jednou tejdne na vejlet do nakupaku (a do Mekace).

0 0
možnosti
O

o.kostal

23. 11. 2008 15:11
tak ja to upresnim.

V USA je samozrejme "drahe" pojisteni. A schvalne to davam do uvozovek, protoze to je hodne relativni! U nas mate "levne" pojisteni, ale taky zadne zdravi ani sluzby za to nedostanete! Ja trpim jiz 10 let 3 nemocema (ocni vada - spatne diagnostikovano lekarem v detstvi a lecba zrak nezvratne zhorsila, vysportovany kloub v koleni - pojistka nekryje a soukromou operaci u nas nedelaji a pak bolesti pod levou plici - lekari nevedi co mi je, dle vseh jsem naprosto zdrav). Takze i kdyz penize mam, nic z toho mi nepomuze, protoze u nas tohle lecit ani udelat nejde a zrejme to nikdo tady ani neumi a kdyz nahodou nekdo rekne ze jo, tak vam to doktori dodelaji uplne. V USA tohle vsechno jde, ale zase s timhle prijmem co mam tady, si to nemohu dovolit. Takze co je lepsi? Levne a nefungujici? Nebo drahe a fungujici? Ja rikam, ze drahe a fungujici, protoze to si muze pak dovolit kazdy = kazdy kdo ma penize.

0 0
možnosti
O

o.kostal

23. 11. 2008 15:11
Re: tak ja to upresnim.

A penize ma kazdy, kdo je chce vydelavat. U nas musite mit penize, ne normalni penize, ale na uplatky a jeste radu znamych, coz ja bohuzel nemam, takze jsem odsouzen dozit zivot s nemocema.

0 0
možnosti
TF

Tomáš Fiala

23. 11. 2008 14:54
Emerické...

... i jakékoli jiné zdravotnictví mám totál na háku. Mě zajímá to, aby NAŠE zdravotnictví fungovalo. Ale když se tak zamýšlím - který systém je lepší? Ten, ve kterém umřete, protože nemáte na platbu lékaři? Nebo ten ve kterém umřete, protože na Vás nevyšla řada a i kdybyste měla 100 mld, tak si v tom systému nic zaplatit/připlatit/předplatit nesmíte?

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

23. 11. 2008 14:58
Re: Emerické...

Já bych řekla, že nejlepší zdravotnictví je to, které nepotřebujete.

0 0
možnosti
NB

j@ck

23. 11. 2008 14:50
-

Karma R^ Presne tak to je, jenze to clovek modrym trumberum nevysvetli. Oni si porad budou dokola omilat ty sve posvatne mantry o tom, ze volny trh vyresi vse nejlip a ze soukromnik hospodari za vsech okolnosti lip nez stat. Pro zdravotnictvi to neplati uz jen z toho duvodu, ze nektere obchodni transakce jsou tam od pocatku ztratove. Kdo by napriklad pojistil dite s vrozenou metabolickou vadou, jez nikdy nebude pracovat a splacet a jehoz lecba je draha? U nas se to resi povinou solidaritou. Myslim ze idealni je kombinace statni pece s doplnkem soukrome, jako je to ve vetsine zemi evropy.

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

23. 11. 2008 14:58
Oranžový trumbera..

;-D no tady musím souhlasit, ale jestli budeš zase trotlovat u srpu s kladivem, děj se vůle CHYRENOVA!;-D;-D

0 0
možnosti
SN

kuča

23. 11. 2008 14:49
Vážená autorko,

;-D s Vámi bych chtěl mít děti!! Popsala jste to perfektně. A k tomu směřuje Julínkova reforma po emericku, neboli řízená péče.( ŘP¨) Mladí a zdraví ať pracují a dotují odvodem za zákona soukromé poojišťovny, a u starých zvážíme pečlivě léčení,( protože jde o naše prachy, jestli se nám to vyplatí  nebo ne. Musí samozřejmě doplatit na zvýšené náklady a když na to nebudou mít, ať si vezmou lpůjčku, jak říkal Cikrt důchodcům v LDN-.ce. Velmi humánní systém!¨Mám rád chytré lidi, ne vychytralce, Vy patříte mezi ty chytré!!!!V

0 0
možnosti
D

doolitlela

23. 11. 2008 14:53
Re: Vážená autorko,

to jste rekl hezky pani pallottova pise obcanovi z duse a pise tak,jak by to psal on, kdyby to umel:-)

0 0
možnosti
BH

BoboHml

23. 11. 2008 14:48
Škoda jen této věty

nákupní košíky v Tescu přetékající levnými salámy a buřtíky z kostní moučky a "Éček",

Co tak průzkum jaké mají ti nakupující příjmy?

Bohužel nejvíc se ušetří na jídle a na oblečení. 

Jinak s článkem souhlas.

0 0
možnosti
MP

monikapav

23. 11. 2008 14:42
!!!

opravdu můžu dát článku jen jednu karmu? no tak tedy přidám aspoň ještě ty vykřičníky. tenhle článek by měl být na titulních stránkách všech blesků a šípů a rytmů čehokoli... protože pak by ho možná víc lidí bralo vážně! a třeba by se i někdo chytil za nos a zamyslel! díky, díky, díky.

0 0
možnosti