Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Guarana12

6. 12. 2011 12:48
Asi jste si měla vzít jiný příklad......

Tvrdit, že se do matematiky život nevejde, tak to jste se setkala akorát tak se středoškolskými počty.

Matematické modely se dokážou zabývat téměř čímkoli a dost často se ve chvílích nových objevů sahalo do matematických šuplíků starých 300 let.

Matematika je věda, která má k filozofii mnohem blíž, než Vaše žurnalistika.

Uvést jako příklad prachobyčejný synergický efekt by asi bylo mnohem elegantnější.

0 0
možnosti
JS

jaskul

1. 11. 2011 12:03
omlouvám se...

...ale to je blábol, který by mohl urychlit doporučení k určitému odbornému lékaři... samozřejmě pokud by byl ve správném kvadrantu paralelního vesmíru téže galaxie jako autorka a zrovna si svítil na mikrokvazar z opačného pólu skrz auru jasným, ale stále ještě nízkofrekvenčním zářením širokospektrálního rozsahu - to celé na druhou... ;-D

2 0
možnosti
MM

hauzicz

29. 10. 2011 0:54
Uvnitř systému

nelze rozhodnout o jeho bezespornosti. Matematika je věda, ve které nevíme o čem mluvíme, a zda to, co říkáme, je pravdivé.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

28. 10. 2011 0:15
hm

To si zase nekdo precetl odlozenou epochu a 21. stoleti a citi se druhym Einsteinem, ach jo. Rv

2 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

28. 10. 2011 2:42
Re: hm

Ne. Jsem si koupila Cosmopolitan (byla k němu zadarmo taková nádherňoučká kosmetická taštička) a tam psali, že když si nalakujete nehty jednou vrstvou a na to hned ještě jednou, že prej spotřebujete víc laku, než když si ty nehty nalakujete dvakrát. A to je FAKT jako divný! Mi to nedalo spát.

No tak o tom přemejšlím, lakuju si nehty, a přemejšlím a přemejšlím ... a tohle mě napadlo. :-P

0 0
možnosti
X

xmuadib

26. 10. 2011 11:05
jejda

Pustila jste se na tenký led a píšete o věcech, kterými se zabývaly generace filosofů .  Vy jste se ale dala na matematiku( myslím ten článek) a jste úplně vedle. Unikla Vám podstata matematiky, která je o kvantitativních vztazích a zcela abstrahuje od materiální podstaty a kvality.  Vytváří pouze vlastní matematické vztahy, které jak víme jsou prakticky velmi dobře použitelné a zjevně tak asi odrážejí ty nejpodstatnější poznatky o fungování světa.  1+1 v desítkové soustavě prostě jsou 2.  a+b= b+a  .  Lití kyseliny do vody či obráceně s tím nemá nic společného.  Není potřeba zas až tak vysokých znalostí matematiky , abychom věděli , že nelze sčítat jablka a hrušky.

5 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

27. 10. 2011 1:14
Re: jejda

"(matematika) je o kvantitativních vztazích a zcela abstrahuje od materiální podstaty a kvality" ... well, a píšu já snad něco jinýho? :-) Já z toho jen dovozuji, že výsledek takové abstrakce nelze považovat za popis reality.

Co se sčítání jablek a hrušek týče - ok, existuje dohoda, že jablka a hrušky sčítat "nelze". Jenže - když sčítáte konkrétní jablko A s konkrétním jablkem B (přičemž obě jablka mají zcela jiné vlastnosti) - tak to najednou jde? Stejně je to i se "sčítáním kousků ovoce" - tam jsme se pro změnu domluvili na tom, že to jde.

Prostě záleží na míře té abstrakce, kterou pro počítání použijeme, anžto jsme se na tom dohodli, že v daném případě na vedlejších vlastnostech těch jednotlivin zas až tak nesejde... ale ono sejde!

Že při tom našem počítání s klidem z kontinua vytrháváme věci, které vytrhnout nelze, protože žádné jednotliviny ve skutečnosti neexistují, to je pak další věc.

Já mám trochu obavy, že vám zase vypadlo to "ve skutečnosti" v nadpisu...

0 0
možnosti
N

Novotnak

24. 10. 2011 22:27
Matematika je královnou všech věd a sjednocuje je

na jednom univerzálním základu. Na sobě. 1 + 1 = 2, platí a platit bude.

A když ty dvě jablka dostatečně determinujete na počet skvrn, počet červů, počet kazů... tak stejně vždy dojdete k závěru, že 1 + 1 = 2. I kdyby se na tom lidi nedomluvili, tak to platit bude. :-) Jenom se to třeba bude zapisovat jinak (třeba římskými číslicemi), ale platit to bude a nic se na tom nezmění. :-)

2 0
možnosti
VK

Vlastimil.Kornas

25. 10. 2011 18:41
Re: Matematika je královnou všech věd a sjednocuje je

A co Booleova algebra? 1+1=1.A co třeba 2ková soustava 1+1=10?

0 0
možnosti
FV

vg38

24. 10. 2011 22:00
voda do kyseliny

docela zajímavý příklad až na to, že když leju vodu do kyseliny, tak je to z matematického pohledu (pohledu koncentrce jednotlivých složek), jak kdybych vysával kyselinu z vody, akorát pozpátku v čase, takže vůbec není jedno v jakém pořadí se to tam leje. To je jak kdyby někdo chtěl tvrdit, že spalovací motor funguje tak, že první se zapálí vzduch a pak se to uhasí benzínem.

Další věc je "rozprostřenost" člověka... Na jednu stranu autorka odmítá přestavu kvantové fyziky a na stranu druhou používá kvantovou fyziku, aby dokázala, že všichni jsou všude.

A vůbec neumluvím o tom, že míchá červy s jabkama. To je jak kdyby chtěla tvrdit, že existuje ve vesmíru vždycky jen jedna věc, že všechny ostataní jsou od ní odlišné.

Neměl by tento blog být zařazen spíš v kategorii "Poezie a próza"?

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

24. 10. 2011 22:52
Re: voda do kyseliny

Autorka nikdy nic netvrdí... :-)

"To je jak kdyby chtěla tvrdit, že existuje ve vesmíru vždycky jen jedna věc, že všechny ostataní jsou od ní odlišné." - vidím to prostě tak (a mýlit se můžu, je to dokonce více než pravděpodobné), že ZÁROVEŇ to, co se nám jeví jako "stejné" (jablko), je fakt jen produkt abstrakce jako způsobu myšlení a že existuje jen konkrétní jablko A, konkrétní jablko B, konkrétní něcojakojablko C ..... a ZÁROVEŇ jsou všechna jablka, červi, lidi, planety jen jedno jediné spojité kontinuum.

(Naprosto si uvědomuju, že je to oxymóron. )

Z toho dovozuji, že matematika, která obě tyhle vlastnosti SKUTEČNÉHO světa blahosklonně zcela pomíjí, o SKUTEČNÉM světě vypovídat nikdy nemůže...

Ale netvrdím to, fakt to netvrdím. Jen tady sdílím své myšlénkové pochody a chci o tom pokecat s lidmi, kteří mi buď vysvětlí, kde udělali soudruzi z NDR chybu, nebo jestli to (třeba) nevidí podobně... toť vše :-)

0 0
možnosti
P

PEP1

24. 10. 2011 16:41
Naposled, aby genetika nepřišla zkrátka

Z krve a mozolů matematiky pučí v jiných, mezioborových vědních oborech nová, mladá a předtím málo viděná odrůda svobody, rašící právě z potu, krve a obecné platnosti matematiky. Je to svoboda volby řešení v jiném vědním (většinou MEZI-)oboru. Je to svoboda postavit se před třeba biologický, lékařský a bůhví jaký jiný zapeklitý problém, uvědomit si jeho složitost a podlehnout panice, že - i když jsem třebas vymyslel nanotechnologický skvost, ve kterém molekulární automaty dopravují geneticky modifikované kmenové buňky na pomoc biosystému zachvácenému rakovinou - je mi to k ničemu,

1 0
možnosti
P

PEP1

24. 10. 2011 16:50
Re: Naposled, aby genetika nepřišla zkrátka

protože abych mohl splnit Hippokratovu (nebo v současné dobe multikulturní Ženevskou hehehe)  přísahu a nezpůsobit újmu, tak musím ten svůj vědecký skvost nakrmit informací skrytou v (360x10 na 9) x (360x10 na 9) korelacích míst v DNA individuálního genomu pacienta, Jaké je osvobození, když si po této dechberoucí panice uvědomím, že existuje matematika a v ní věty, aplikace a algoritmy, které mi umožní se s tímto, jinak ideu zabíjejícím, problémem vypořádat.

XYsciences Ltd. mohou zkonstruovat mašinku, která přecte  (360x10 na 9) míst v individuálním genomu za půl hodiny a za 500 dolarů. Vědu osvobodí k praktickému použití této geniální vymoženosti ku prospěchu lidstva jenom fakt, že matematika dala metody ke zpracování všeho toho jedinečného, co bylo přečteno a bez ní by leželo ladem, jako tabletové čtečky bez kódováni písmen a přehrávače bez mp4 formátu nahrávky veškeré hudby..

0 0
možnosti
P

PEP1

24. 10. 2011 15:40
Odkaz

Zkuste si přečíst text

http://www.cs.cas.cz/hsi/studie/nesetril.pdf

Sice je psán pro specifickou pod-disciplínu matematiky, ale obsahuje hodně obecných a fundovaných odpovědí na Vaše otázky.

1 0
možnosti
EH

Kahlan Amnell

24. 10. 2011 15:30
Matematika a reálný svět

Zajímavé je, že přestože fyzika prošla spoustou proměn a zjistilo se, že co vymyslel Newton vlastně neplatí, a platí jiné zákony (a možná neplatí ani kvantová fyzika), matematika platí od starověku a je věčná proto, že je univerzální a dá se aplikovat na jakýkoliv vesmír (definiční obor).

Matematika nezajímá, kolik je 1+1, ale zajímají ho podmínky, za kterých bude platit 1+1=x pořád.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

24. 10. 2011 15:50
Re: Matematika a reálný svět

No však, no však.

Ale matematika je přeci založená na tom, že lze najít a definovat cosi jako "1" (ať je to cokoliv)... kdežto fyzika tvrdí, že nic jako "1", které by existovalo samo o sobě, prostě neexistuje. Neplyne z toho nic pro matematiku? Ano, když si vhodně definujeme podmínky, tj. tuto "drobnou" vlastnost reálného světa pomineme, že si sice můžeme počítat do alelujá, ale o reálném světě už to prostě nic neříká (resp. nevypovídá zcela)?

Tj. když to vezmu z té Vaší, opačné strany: "zajímají ho podmínky, za kterých bude platit 1+1=x pořád", že nám ubývají a ubývají... ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky