Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

habit-.!..

18. 10. 2011 23:34
... souhlas, ostatně historicky prověřená zkušenost...

... všechny systémy, které chtěly obstát v náročných podmínkách, tlačily lidi do monogamních svazků - koneckonců Desatero na tom taky staví... je to nejpřirozenější lidská vazba, a  systémy, které se od ní odvrátily, zpravidla zanikly... ostatně ne nadarmo řada lidí poukazuje na jisté podobnosti mezi dnešní Evropou a Římskou říší před rozpadem...

1 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

18. 10. 2011 23:58
Re: ... souhlas, ostatně historicky prověřená zkušenost...

Že by se Řím rozpadl kvůli morální "nevázanosti", to je takový blud, to není pravda ani trošínku. ;-)

0 0
možnosti
KL

Tipeq

18. 10. 2011 23:10
výhodné určitě

ekonomicky, organizačně... ovšem kdo napíše, že nikdy neměl(a) chut zapytlačit, ten kecá;-)

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

19. 10. 2011 0:03
Re: výhodné určitě

Já ale píšu výhradně o tom, co je (snad) výhodné pro lidstvo jako celek, tj. organizačně a geneticky .... co je výhodné pro jednotlivce, to je trochu komplikovanější.... tam se střetávají taková ta individuální - chtěl by/ měl by/ realita možností / okolnosti / osobnost partnera / životní cíle / víra / reprodukční záměry / x milionu dalších věcí... ;-)

0 0
možnosti
MR

iluminat

18. 10. 2011 22:45
monogamie nebo ne, deti se nerodi jako ze tata si vezme mamu

a je miminko. On si tata klidne vezme mamu, ale ouha! opravdovy tata je soused. To je jak se zda docela zdrave, jelikoz momentalni alfa je zitra omegou a naopak. Co je inteligence to je u boha. Zatim to nikdo poradnne nezformuloval co to ma byt, to jsou jenom shody  okolnosti, dnesni inzenyr by  byl pred sto lety na lejno.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

19. 10. 2011 0:06
Re: monogamie nebo ne, deti se nerodi jako ze tata si vezme mamu

Pokud je pak "opravdový táta" tátou někde jinde, třeba u paní sousedky, pak to do tý mý teórie zapadá... (aby nejrůznějších alf a omeg bylo co nejvíce, tj. největší šance na to, že až se podmínky změní, alespoň někdo tou alfou fakt bude). :-)

Pokud ne, tak pak je to zcela proti zájmům lidstva! :-)

0 0
možnosti
K

Kristova_noha

18. 10. 2011 22:30
Nuda...!!!

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

19. 10. 2011 0:08
Re: Nuda...!!!

I Vy, Kristova noho?! No, to se mi snad ani nechce věřit. To je naprosto nemožná věc, aby někdo četl moje řádky a nudil se u toho. Nejste Vy nemocen? :-) ;-):-)

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

18. 10. 2011 21:02
Úplně nejvýhodnější je

nesouložit vůbec Rv

0 0
možnosti
PK

dolch

18. 10. 2011 22:51
Re: Úplně nejvýhodnější je

Ani se soudružkama?

0 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

18. 10. 2011 19:23
Vaše důvody pro monogamii znějí rozumě, co však v dobách,

kdy je těsně po válce a třeba na tři ženy zbude jeden muž? Potom polygamie má své výhody, už pro rychlejší náhradu za padlé. Další důvod, který mluví pro polygamii, je kvalita muže. Určitě bych se raději dělila s jinými třemi ženami o muže, jako je Kaddáfí, než mít pro sebe něco , jako je Drábek. Jiná situace je, když třeba vdova si potřebuje sehnat milence, ale chce se i vdát, když najde vhodného partnera. Nemůže se ovšem mezitím stát pověstnou rajdou. Moc se mi líbí pro takové situace zvyk Židů, že si vdova dá do okna svíčku. Navenek to vypadá, jako trýznění za nebožtíka, ale místní chlapi vědí své.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

18. 10. 2011 20:08
Re: Vaše důvody pro monogamii znějí rozumě, co však v dobách,

Ano, války jsou určitě specifická situace, to pak platí úplně jiná pravidla.

I s tím zbytkem souhlasím - ale jak píšu - vybrat si toho "nejlepšího" Alfu platí, pokud se nechystá žádná změna prostředí. Pokud si například před lety Petra zvolila Alfu Jirku, pak dnes, po změně politické situace, je to všechno úplně jinak. A dávná Alfa není Alfou, ale Omegou. Tedy- bude-li mít jejich potomek (ne, že bych to někomu přála) buldozeří genetickou výbavičku, pak to docela prohrála... (možná) .... protože situace se změnila a buldozery už nejsou v politice až tak úspěšné, jak se dočasně jevilo....

Proto je vyloženě mrháním potenciálem, pokud si z deseti dívek osm zvolí Jirku a všechny jejich děti jsou buldozery. K plození se pak třeba nedostane jemný, inteligentní a kultivovaný Tadeáš, který třeba mohl dát život jinému druhu politika, který by lidstvo spasil před nezadržitelným koncem......

(Ne, že mi sem někdo začnete tahat politiku! Toto je jen názorná ukázka! :-)

1 0
možnosti
M

marek018

18. 10. 2011 19:17
Hezky napsané

R^ pokud jste se inspirovala u A. Huxley, tak si raději ani nepředstavuji, co by čekalo epsilony:-)

1 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

18. 10. 2011 20:10
Re: Hezky napsané

Díky. Huxleyho miluju. V On tohle někde rozebírá?

0 0
možnosti
JB

hendrixx

18. 10. 2011 16:11
Já myslím, že je to takto:

Pro koho je důležitější duchovní vazba (chcete-li: láska) než sex, vybere si monogamii. Kdo má radši sebe, než své blízké, resp. je pro něj nejdůležitější si dobře zapíchat, vybere si nějakou z forem mnohoženství (paralelní nebo řetězové) anebo rovnou nevázaný promiskuitní řádění. Jen nevím, proč do toho plést nějakou dlouhodobou genetickou či jakou výhodnost pro společenství. Monogamie nebo polygamie není žádnej socialistickej závazek. To má každej nějak nastavený a neohlíží se přitom na to, která z variant je např. výhodnější pro údržbu důchodového fondu či obohacení genového potenciálu České republiky.

4 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

18. 10. 2011 16:24
Re: Já myslím, že je to takto:

Zas tu dišputaci nemůžete brát tak smrtelně vážně ;-) Jasnačka, že člověk je daleko složitější tvor než genetická mašinka na výrobu dalších daňových poplatníků a vynálezců vodíkových elektráren....

Každému co jeho jest, většina z nás jsme svéprávní a nejlépe víme sami, co je pro nás nejvhodnější model života... do toho nemá kdo co kecat....

Ovšem co se "lásky" týče, tady bychom mohli vést další dlouhou rozpravu o tom, co to vlastně je a na co je to dobré. Odkážu jen na Michela Foucaulta (sociální kostruktivismus) - někdy to sepíšu a můžem to rozebrat... :-)

1 0
možnosti

Ottis300

18. 10. 2011 16:04
Když máte více manželství za sebou,

tak je to vlastně také takový druh mnohoženství a když k tomu připočítáme milenku/y v přechodném meziobdobí dalšího manželství, i když s časovým překrýváním, tak jen kreslíme prastarý vzorec o zachování rodu. Když se k tomu splodí potomstvo, je takový jedinec jednoznančným plusem pro společnost. Minimálně vyrovnává různé single, 4% a tu část, která o potomky nestojí.

0 0
možnosti
RK

Renatus Karmín

18. 10. 2011 16:20
Re: Když máte více manželství za sebou,

Jedinou nevýhodou sériové monogamie je, že se začínají hromadit vyměněné manželky. Na druhou stranu začínají přebývat muži, kterým se nepodaří rozjet ani to první kolo, protože ti úspěšnější je jedou za ně. Pak nezbývá než aby se dali dohromady s těmi vyměněnými manželkami. Na rozmnožování to už sice nebude, ale na sex by to mohlo stačit.

0 0
možnosti
H

Hug0

18. 10. 2011 15:56
hmm...

- nepochopil jsem obsah

- jen dle nazvu je jasny ze to pise zenska ...

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

18. 10. 2011 15:59
Re: hmm...

Ach, z toho je jasné, že Vy asi budete chlap.

No, to je pak těžký ....;-D;-D;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky