My restauratéři, my zloději zlodějský!

29. 07. 2008 19:21:58
Hezký dobrý den přeji. Taky je vám takový vedro? Dejte si vodu, ta vás příjemně zchladí a tělo náležitě hydratuje - pitný režim je třeba v létě dodržovat zvláště pečlivě. Ale pozor! Ne, aby vás napadlo dát si vodu v restauraci! My zloději zlodějský ji totiž nakupujeme za 3 koruny a prodáváme klíďo za třicet! Taková loupež století!

"... A ted si rozebereme, mili pratele, kdo z nas je vetsi zlodej...."Corbis.com

Tak jsem se dnes v Mladé Frontě i na iDnesu o sobě dočetla, co jsem to za zlodějku. Fajn, díky za informaci, tak to jsem o sobě vážně netušila.

Provozuju kavárno-restauraci a hudební klub na Praze 1. A jsem jedním z těch krvelačných vydřiduchů, co se nestydí prodávat Matonku za 29 korun. Hanba mi! Že jí soused prodává za 50? Výmluva, milá paninko! Že máš Plzeň 12tku za 29? No tak tím hůř! Vždyť to ten pán pivovarník v článku jasně říká - vyrobit pivo je technologicky náročnější, co lidí se na tom nadře a ty náno nerozumná, ty máš větší marži na vodě! Naplácat na holou bys zasloužila!

Početla jsem si diskusní fórum u toho článku na internetu a tak je mi jasný, že si to pěkně schytám, když velectěnému národu napíšu, jak se věci mají. Inu nechť. Bijte mne.

Dovolím si několik trefných komentářů citovat a pokusím se na ně odpovědět.

... předražená je nejen voda, ale celkově pití jako takové. Nechápu, proč mám dávat za 1,5 dcl čaje 30 a výše Kč, když výrobní cena může být maximálně 3-4 Kč. Díky tomu chodím do restauraček málo... Mmch mimo Prahu jsou ty ceny nesrovnatelně nižší a nepředpokládám, že by tam nákupní cena byla nižší (spíš naopak, páč menší hospa či restauračka odebere menší množství) /b.bombička/
Je logické, že prodejní ceny v malých obcích jsou nižší, protože náklady provozovatelů jsou výrazně nižší. Málokdo si uvědomuje, že hospoda je velmi specifický business. Má obrovské fixní náklady a pokud se obrat nepřehoupne přes určitou kritickou mez, majitel nevydělává vůbec nic. Z obratu, který je vyšší než ona kritická mez má zase zisky poměrně velké, ořezané už jen o variabilní náklady... (proto to ti podnikatelé také dělají - ví, že když se daří, tak se daří hodně) Ale to, aby se dařilo, není žádná legrace. Polopaticky řečeno - z prvního tisíce minerálek prodaných za 29 korun, nakoupených za 3 má zisk nula (stále "vydělává" na to, aby zaplatil nájem, elektřinu, zaměstnance apod.). V okamžiku, kdy jich tisíc skutečně prodá už vydělává oněch kritizovaných 26 korun. Když je šikovný, tak třeba i týden v měsíci...

Zde příklad kalkulace: nájem 200m2 komerčních prostor v centru P1 stojí něco kolem 200.000 za měsíc. Taková hospůdka může mít nějakých 100 míst k sezení. Potřebujete na ní minimálně dva kuchaře, dvě pomocné síly, čtyři číšníky a jednoho provozního. Osobní náklady řekněme nějakých 250.000 s odvody. Amortizace technologií a vybavení v ceně cca 5.000.000 (což je úplně minimum) řekněme 80.000 měsíčně, beru to na pět let ať se mi to dobře počítá... ale je to hodně nepřesné, protože něco odepíšete dříve něco později... Elektřina cca 30.000, plyn 10.000 měsíčně, plus služby, voda, provozní náklady a tak - dalších cca 30.000. Takže na fixních nákladech jsme na 600.000 korunách. V restauracích, které šlapou je běžná obrátka stolů cca 3 za den. To znamená, že za měsíc obsloužíte cca 9.000 hostů. A ... tramtadadá.... kolik potřebujeme, aby nám jeden host "nechal" v podniku, pokud bychom mu prodávali čistý vzduch, který máme zadarmo, jen abychom pokryli fixní náklady? 66 korun. Připočteme nějaké náklady na to co zkonzumuje a jsme na 90ti korunách. Hospoda šlape, obsluha se otáčí jako divá .... ale jsme stále tam, kde podnikatel odchází domů s holým zadečkem, nevydělal zatím nic...
A host si dá kafe za 35 a dortík za 55 a nadává jaká je v hospodě drahota.... :-/

kdyz jsou tak drahe najmy, proc nezdrazi i to pivo a vsechna jidla? /hotovson/
Protože na cenu piva jsou zákazníci nejcitlivější. Je to jedna z nejprodávanějších položek a každý podnik má u něj obchodní politiku jinou. U nás je pivo relativně hodně levné (Plzeň 12tka za 29). Máme na něm menší marži než třeba na kávě. Pokud bychom měli stejnou marži na všech položkách, budeme za blázny - salát Cezar by stál 12 korun, steak 600 ... podniky neřeší marži položek, ale marži celkovou. A v tom mixu všeho možného se musí snažit najít tu nejoptimálnější cestu, jak zákazníka neodradit ale nalákat a přitom utržit celkově co nejvíce, aby bylo na nájem a na platy...

"Spotřeba alkoholu v Čechách, která nemá ve světě obdoby, je dána také vysokou cenou vody v restauracích," tvrdí primář Karel Nešpor z bohnické psychiatrické léčebny. /z článku/
Když už, tak je dána nízkou cenou piva oproti ostatním nápojům... protože ta "levnost" piva je v Čechách historicky dána, už za socialismu funkcionáři věděli, že sáhnout Čechům na cenu chleba je nebezpečný, ale sáhnout jim na cenu piva rovná se revoluce.

Pan autor článku nepochopil (nebo nechtěl pochopit), jak to v restauracích funguje. Že totiž jím tolik kritizovaná marže na tom kterém produktu je v zásadě vedlejší, že daleko zásadnější položkou v ekonomice restaurací je celková útrata na jednoho obslouženého hosta (a náklady).

A ať se snažím jak se snažím, nemohu v autorově snaze srovnávat vodu a pivo nevidět postraní úmysly. Jako by se nám snažil vsugerovat, že dražší pivo je ok, protože jeho výroba něco stojí... No, ale řekněme, že jsem trošinku paranoidní... dobrá. (Předražené nealko se nelíbí ani výkonnému řediteli Českého svazu pivovarů a sladoven Janu Veselému. "Cena těchto nápojů v restauracích absolutně neodpovídá výrobním nákladům. Zatímco voda se pouze stočí, pivo je nutné uvařit a zaplatit za všechny potřebné suroviny," upozorňuje Veselý. /citace z článku/ - proč má svaz pivovarníků pocit, že výrobní náklady a prodejní cena mají/musí mít něco společného?)

Hospodský business není žádná charita. Každý provozovatel restaurace jí vede kvůli tomu, že očekává nějaký zisk. To je ale snad v pořádku, ne? Přijde mi hrozně nefér, že se z nás na základě nějaké dílčí informace dělají paušálně ze všech zloději a nepoctivci. Novinář populista se sveze na oblíbené české vlně "všechno je drahý, protože nás každej okrádá", a "každej podnikatel je zloděj, vždyť se na to podívejte". Hází vidle mezi hosta a hostinského; víří vášně, aniž by informoval o tom, co je skutečně relevantní.

Nezastírám - v tomhle druhu podnikání je hodně vykuků, kteří poskytují špatné a nekvalitní služby, okrádají hosty na každém kroku a mají očka zamlžená vidinou rychlého zbohatnutí (protože nemylme se, samozřejmě to jde). Jenže nejsme takoví všichni. Jsou mezi námi i ti, kdo jsou na svou práci hrdí, chápou, že výraz "pohostinství" je odvozen od slova "pohostinnost" a snaží se poskytovat ty nejlepší služby v kvalitě řekněme "prvorepublikové".

Je na hostovi, aby si vybral a aby posoudil sám, kde je mu dobře a kde za své peníze dostane odpovídající servis. Myslím, že někde je prostě 29 korun za minerálku tak akorát a jinde je i 5 korun moc.

Autor: Eva Pallotto | úterý 29.7.2008 19:21 | karma článku: 43.47 | přečteno: 13040x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 151 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8483
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...