Vím o tobě všechno! aneb Jak se Američané navzájem legálně špehují

27. 02. 2008 8:30:38
Zatímco si v ČR navzájem podepisujeme desítky formulářů pro zpracování té či oné osobní informace, v USA je spousta údajů o lidech předmětem "public records", neboli informace veřejná. Co všechno se Američan může legálně dovědět o svém sousedovi, zaměstnanci, partnerovi, o komkoli?

"Tak na tebe si posvitim, chlapecku!"corbis.com

Miluju tyhle drobné kulturní rozdíly. V ČR jsme pod zákonem na ochranu osobních dat tak přísným, že mám málem strach si do deníčku napsat datum narozenin své sestry, abych náhodou neskončila za katrem. Kdežto v té slavné Américe je veřejné takřka všechno - a světe div se, taky žijou. Proto titulek článku berte jako nadsázku. Američané se samozřejmě většinou nešpehují.

Protože si ale myslím, že je nesmírně zajímavé, jak rozdílně mohou fungovat dva systémy, pokusím se zde shrnout, co všechno se dá na netu o vašem americkém sousedovi "vyčmuchat". Zcela určitě na něco zapomenu (také různé americké státy považují za "public records" různé věci), ale přátelé čtenáři, kdo v USA žijí, jistě budou tak laskavi a doplní článek v diskusi. Děkuji.

REALITNÍ TRANSAKCE
Koupil váš známý domek? Stačí znát adresu, v které "county" neboli okrsku se daná nemovitost nachází. Dovíte se, od koho kupoval, za kolik, na kolik si vzal hypotéku, kolik platí na dani z nemovitosti, zda jí platí, jak roste "tržní" cena jeho nemovitosti a podobně...

ŘIDIČSKÉ PRůKAZY a DOPRAVNÍ PŘESTUPKY
Neradno jet cestou domů od milenky rychle. Pokutou to neskončí. Jak doma vysvětlíte, že jste byl šerifem zastaven v Miami, když jste tvrdil, že budete na školení v Tampě?

OBCHODNÍ REJSTŘÍK
Má kamarád hospodu? Zjistěte si třeba, zda mu náhodou nepozastavili licenci kvůli tomu, že neplatí včas "spotřební" daň za alkohol.
Podnikáte? Tak to se o vás ví všechno to co u nás, plus informace placených daních.

DATABÁZE AUTOMOBILů
Platí váš soused silniční daň včas? Jakej má bourák? Kolik že jich vlastně má? A za kolik?
Kdo vlastnil auto které právě kupujete, jakými prošlo nehodami a karamboly, je "techničák" pravý?
Čí je to auto co "nenápadně" parkuje už tři dny nedaleko vašeho domu?

SOUDNÍ JEDNÁNÍ
Rozsudek je veřejný vždy. U většiny civilních i kriminálních kauz však soud zveřejňuje i průběžné dokumenty, které předkládá obhajoba a obžaloba.
Je zajímavé, že veřejná je databáze úplně všech sporů, včetně civilních.
Také se dovíte, kdo kdy vyhlásil osobní bankrot.

MATRIKA
Kdo si koho vzal, kdo se rozvedl, narodil...

KREDIT REPORT
To je databanka ze všech nejzajímavější. Dá se z ní velmi lehko vysledovat, kolik má soused dluhů a kreditek, zda je platí včas a zda má nějaké finanční problémy.
Databáze není přístupná přímo veřejnosti, není to typický "public record", ale stačí být realitní agent nebo zaměstnanec státní správy a data si můžete "vyjet".
Přístupy do databáze se evidují a k většině z nich musí dát dotyčný povolení. Má také možnost si zjistit, kdo se na jeho data dotazoval a eventuelně proti neuatorizovanému přístupu vznést námitku.

Úžasná je tato databáze například při hledání "zmizelých" osob, třeba Johna co Vám dluží pár tisícovek a záhadně se ztratil.
V USA totiž neexistuje nic jako "hlášení k trvalého bydliště" a navíc se každý minimálně 1x za rok někam stěhuje. Každý si ale většinou dá dobrý pozor na to, aby mu nové a nové kreditky chodily na správnou adresu a tak jí svojí bance nahlásí - banka poté onu adresu vkládá do reportního systému.
Svého Johna vypátráte natotata.

DALŠÍ:
K dohledání na internetu jsou i další informace:
- Adopční rejstřík - kdo koho adoptoval
- kdo je s kým příbuzný
- kde kdo kdy bydlel
- Rejstřík otců z prohlášení - pokud matka nepřizná otce při narození dítěte a není uveden v matrice jako otec, má stále ještě možnost se sám přihlásit do "registru otců" - tento rejstřík je povinně konzultován například v případě adopcí, dědických řízení apod...
- Databáze pedofiů a jiných "sexuálních násilníků" žijících v dané oblasti. Pěkně s aktuální fotografií a kontaktem na probačního úředníka (to kdyby násilník/násilnice zlobili)
- Databáze lobistů
- Databáze darů politikům (Bill Gates podporuje Obamu Baracka, Trumpovic rodina zase Hillary, váš soused Jack republikány)
- místní noviny zveřejňují policejní svodky. Hezky s plným jménem se tam píše, kdo byl zatčen za řízení v opilosti, kdo kde koho přepadl a zavraždil, případně ve které domácnosti policie zasahovala kvůli létajícím talířům. Otázka viny neviny se neřeší, je tam uvedeno každé zatčení či výjezd.
- na rešerše různých databází public records existují specializované firmy a stránky. Publicrecords.com nabízí dokonce, že vám mimo vše zmíněné vyhledají i seznam telefonních čísel volaných z jiného, nebo informaci o cizích příjmech (zřejmě z daňových přiznání)
- a pak je tady samozřejmě Google, který na vás prozradí všechno ostatní...

Nevím co je lepší. Jestli náš ultrapřísný Zákon na ochranu osobních dat, nebo tahle forma velmi otevřené společnosti, kde máte možnost se dovědět vše, co se vás může nějakým způsobem potenciálně dotknout.

Za normálních okolností je třeba taková databáze realitních transakcí báječná věc. Zprůhledňuje trh s nemovitostmi. Jenže zase na druhou stranu, to jak jsou v USA ceny nemovitostí úzce odvozeny jedna od druhé je také příčinou jejich lavinovitého kolapsu, který vidíme teď při hypoteční krizi.

V českých podmínkách, kde se všichni náramně rádi navzájem řeší, by podobné množství sdílených informací zcela jistě vyvolalo celonárodní hysterii.

A tak buďme rádi, že na rozdíl od Američanů, o sobě navzájem vlastně vůbec nic nevíme.

 

 



Autor: Eva Pallotto | středa 27.2.2008 8:30 | karma článku: 38.52 | přečteno: 8859x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 165 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 129 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 232 | Diskuse
Počet článků 151 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8483
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...