Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O šedých stínech od ledovýho jezera

V jedný daleký zemi byla širokánská pustina a uprostřed ní, jako by z ničeho nic, trčelo vysoký pohoří. Z věčně zasněžených vrcholků a z ledovců občas tála voda a na úpatí hor se stékala do tmavýho jezera. U tý vody smutný žily stíny.

ChudobkaFlickr.com by Black-Tek

Byly to stíny vržené skálou, kamením a ledem. Nehýbaly se. Teda - nehýbaly se, když se na ně někdo koukal. Když ale ten někdo odešel, a že to obvykle udělal rychle, co by taky v dělal tý pustině, kde fouká studenej vítr a voda je zlověstná, tak se ty stíny začaly hýbat a začaly i mluvit.

Mluvily podobným hlasem a říkaly si podobný věci. Miliony let jen látořily a lamentovaly, že na horu slunce pořádně nezasvítí.

Sluníčko to místo nemělo rádo. Poslalo tam přesně tolik paprsků, kolik mělo přikázáno od VšehoŠéfa, a ani o drobet víc. Proč by taky.

Tomu někomu, kdo od jezera rychle odešel, a dobře udělal, tam do písku na břehu jezera vypadlo semínko. Možná se mu zachytilo v sámku košile, když se válel na rozkvetlý louce v nějakým veselejším kraji. Nebo mu ho za klopu schovala nějaká víla. Případně ho tam upustil schválně. To nevíme. Každopádně to semínko teď bylo v zemi a bylo u vody.

Sice to byla zem kamenitá a nedobrá a voda to byla studená a zlá, ale podle VšehoŠéfova nařízení eM-třistapatnáct-lomeno-Cé musí semínka v zemi u vody klíčit, a tak mu nic jinýho nezbylo.

Klíčilo.

Klíčilo dlouho, šlo mu to těžce, ale snažilo se. Někdy kolem července konečně puklo a vykoukla z něj prťavá kytička. Byla úplně maličká, jen dva zelený lístky a bílej kvítek. Na rozkvetlý louce by z ní byla výstavní sedmikráska, tady jen pouhá chudobka. Samozřejmě.

A i když byla ta chudobka mátořivá a mezi kamením nebyla skoro vůbec vidět, stíny si jí všimly.

Pěkně je to rozčílilo.
Jižní stíny hubovaly: "Co nám to tady roste za plevel! U našeho jezera přeci nikdy nic nerostlo! To je skandál, to je nepravost!"
Severní stíny - to jsou ty, které si odjakživa náramně zakládají na své šedé šedosti - rovnou spustily: "Zelená! Koukněte na to! ZELENÁ! Hanba, odpornost! Že se ta věc nestydí!"

A pak ty stíny začaly, poprvé po letech, tančit. Nebyl to hezký tanec. Stáčely se v širokých kruzích, pak se svíjely v kruzích menších, až nad vystrašenou kytičkou vyrobily silami společnými dokonalou tmu.

I kdyby se k tomu jezeru náhodou sluníčko podívalo, a že se tam nedívalo nikdy, protože jak jsem už říkala, nemělo ten kraj rádo, stejně by vidělo než jen tu neprostupnou šeď spolčených stínů.

Chudobka chřadla. Původní, snad i vesele zelená barva jejích lístečků úplně ztratila smysl. (Protože jak známo, dle VšehoŠéfovy fyzikální vyhlášky o disperzní magii číslo ÁKá-dvanáct, když někam sluneční paprsek nedoletí, nemá se v co lámat a tím míň v barvu zelenou.)

A tak byla úplně šedá, když tam mezi kamením ta chudobka pomrzla.

Stíny se s pocitem zadostiučinění vrátily k patě hor a dalších přinejmenším 289 tisíc let se tvářly, jako by nic. A VšehoŠéf si ani ničeho nevšimnul, byl totiž vším svým plnovědomím zcela zabrán do sepisování směrnice GéDvojitéVé-dvacet, která řeší, která kometa má do tý chaotický a nepovedený planetky třísknout v stodvacátéčtvrté padesátimilonletce.

 

(inspirováno jedním příznačně hloupým článkem a zejména následnou debatou o české zpěvačce, která se neumí a nechce zařadit, o Anetě Langerové)

Autor: Eva Pallotto | úterý 16.12.2008 2:30 | karma článku: 20,77 | přečteno: 2373x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26922x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7733x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4495x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky