Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O bloggování, aneb jak učinit vašeho čtenáře šťastným

Tipy a triky jak psát blogy, pár zkušeností co jsem tak postupně posbírala. Psáno zejména pro kolegy bloggery. A tak hezky zdravím všechny, koho tohle téma zajímá. :-)

Mily denicku ....Corbis

Pár kolegů bloggerů vyzvídalo, jestli mám v tom jak píšu nějaký systém, tak jsem si řekla, že bych to mohla sepsat a dál už jen odkazovat na tento text. Předesílám, že to není žádný Univerzální Návod na Užití Všehomíra - píšu o své vlastní zkušenosti, o tom, co mám pocit, že je užitečné vědět, co si myslím, že funguje a nefunguje a tak... (Takže když vám to fungovat nebude, tak si nestěžujte, jo? :-)

Pro koho to píšu?
Myslím, že to je první otázka, kterou by si autor měl položit. Kdo píše jen pro sebe, dál ať nečte, grafoman žádný rady a nápady nepotřebuje. Psát se dá i z exhibicionismu a jen tak pro radost - nad tím taky není potřeba hluboce dumat.
Ovšem je tu i KARMA! Být v jakémkoli řebříčku vysoko je fajn a kdo říká, že je mu to putna je pokrytec. Moje babička má z mého "úspěchu" (aka ceny "Blogger roku 2007") upřímnou radost, tak jí to neberme. :-) - ale že nejsem škrt, tak tady nabídnu i pár nápadů na to, jak uspět v boji o body - i když je to vlastně dost "nechytrý" :-)))

Nejvznešenější motivace je asi psát pro čtenáře. Autor se musí rozhodnout, pro kterého bude psát. Pro všechny čtenáře blogu? Pro určitou cílovku? Dokud před sebou "nevidíte" čtenáře, je těžké k němu promlouvat. Musíte totiž mluvit jeho řečí (k tomu se dostanu později).

Téma
Už vím pro koho píšu a teď přemýšlím, co mu chci sdělit. V zásadě jsou cesty dvě. Buď se vyhraníte jako expert na určitou oblast a budete psát stále o tom samém (politika, filmy, nebo indické děvky), nebo nabídnete témata různorodá. Tak píšu já a má to tu výhodu, že se u toho nenudím (tajně doufám, že když se nenudím já, že se nebudou nudit ani čtenáři).
Myslím, že je dobré si tohle vyjasnit už v začátku. Postupem času jak vám budou přibývat stálí čtenáři, tak musíte počítat i s jejich očekáváními založenými na předchozí zkušenosti - a nemůžete si dovolit je naštvat.

Čím "jinačí" téma zvolíte, tím větší šance, že si článku všimne admin a dá vám ho na titulku. Myslím, že oni netouží po ničem jiném než po názorové a tématické pestrosti, mýlit se ovšem můžu.

Psát na "aktuální téma" je sice atraktivní, ale ošemetné. Ani to nezkoušejte, pokud na věc nemáte hodně originální názor, protože konkurence na tomhle poli je obrovská (každý má ten samý nápad). Když se ale vydaří, je to hezká cesta, jak zvýšit svoje šance, že váš článek otisknou v MF Dnes.

Buďte originální, pište o věcech, o kterých můžete psát jen vy a nikdo jiný. Vyspal jste se s Angelinou Jolie? Všichni toužíme si přečíst jaké to bylo!

Nadpis
Nadpis je nejdůležitější část textu, tak se mu snažím věnovat velkou pozornost.
Mám zkušenost, že nejlépe fungují nadpisy, které už obsahují nějakou tezi. "Angelina u toho moc heká" je nadpis, který upoutá víc než "Zpět doma". Karmohonič by měl vědět, že čtenář často "karmování" chápe jako hlasování, tj. pokud souhlasí, karmuje - a hlasuje obvykle "pro" nadpis a nebo pro "závěr" (viz dále).

Myslím, že v nadpisu blogu nikdy nemohou fungovat vtípky, abstrakce, negace (píšu o opaku toho než o čem je nadpis) a jiná kreativita - to vám projde u knihy, ale ne tady. Čtenář má málo času a hledá co ho zajímá - hledá podle nadpisu - a je zklamaný, když za ním najde něco jiného, než mu bylo slíbeno.

Text samotný
tady bodově:
- text nesmí být dlouhý (max 2 obrazovky), čtenář je v práci, jedním okem šilhá, kdy ho načape šéf, druhým okem šilhá po sličné kolegyňce... prostě moc času ani pozornosti vám věnovat nemůže
- jednolitý text se nedá číst - "odstavcujte" častěji než jste zvyklí v jiných textech. Hezky myšlenku po myšlence, ať se to dobře tráví
- text musí být kompaktní - věnujte se jednomu (titulkem přesně vymezenému) tématu, neodbíhejte. Když text dopíšete, ořežte z něj všechny kudrlinky a zbytečnosti. Musí to být úderka, ne louka motýlí.
- srozumitelnost - když jste si vybrali svého čtenáře, mluvte jeho řečí. Goldmann může psát složitě a Havlík sprostě - protože jim to u jejich čtenářů projde. Když se ale rozhodnete psát "pro všechny", musí vám být rozumět.
- nebuďte příliš geniální - frustrovaný čtenář nerozumí, nekarmuje a je naštvaný. Jednoduchost není sprosté slovo.
- buďte vtipní, ale ne moc - když dokážete o těžkém tématu napsat lehkým perem, čtenář to (hodně) ocení. Ale pokud se do toho moc zamotáte, vtipem můžete ohrozit důvěryhodnost toho, co sdělujete.
- pište naférovku - těžce se mi neosvědčilo psát v metaforách, protože jen málokdo je pochopil. Není to tím, že by čtenář byl blbeček, je to tím, že v práci o pauze má málokdo chuť vyloženě zkoumat, co jste tím článkem chtěl vlastně říct. Takže to, že moje nekonečné vajíčko pochopil málokdo je moje vina, ne "jejich". :-)
- buďte tvrdí - já to teda moc neumím :-) .... a tak jsem si vyzkoušela, že pro některé čtenáře je příliš frustrující číst texty, které se zabývají všemi možnými aspekty problému, aniž by přinesly jasný názor ano/ne, černá/bílá - oni s vámi chtějí souhlasit nebo nesouhlasit... a všechno mezi je zlobí
- pište "česky" a ne "cesky" a odkontrolujte si pravopis ve Wordu. Jasně, každej děláme chyby, ale proč nahrávat těm diskutérům, kteří léta marně touží po tom stát se školním inspektorem?
- nementorujte - málokdo má rád poučování. Postavte to spíš tak, že "tohle je můj názor", "myslím že" ....
- BUĎTE OSOBNÍ - To je moje hlavní a nejdůležitější výzva... jednak protože to ráda čtu já, druhak protože to ocení i čtenáři. Kdo se bojí, nesmí do lesa - lidem jako je Jitka Gotterová, Ruda Havlík, George Novotny a další ... skládám hlubokou poklonu za to, že mají "koule" na to být osobní až na dřeň kosti.

Závěr
Hned po nadpisu druhá nejdůležitější část textu. Blog by měl mít (podle mne) silnou pointu.

Třeba: "Angelina u toho prostě moc heká. Na takový héréčky já nemám nervy. Tak jsem se vrátil domů, protože manželka Stáňa je stejně nejlepší."

Pointa je to, co čtenáře motivuje k tomu zvolat "No jasně! S tím já přece souhlasím! To je dobrý!" a simultánně klikat na čudl karmy.
Čtenář, který našel pointu je uspokojený čtenář, vděčný čtenář, šťastný čtenář.

 

Snad vás tohle inspiruje. Kdyby měl někdo chuť přidat další "tipy a triky" do diskuse, tak budu jen ráda. Díky a hodně šťastných čtenářů přeju,
EP

PS - update: Už tenhle článek nese ovoce. Chyren se nezadržitelně blíží ke karmě 65,00 :-)))   (viz zde: Útok na karmu!

 

Autor: Eva Pallotto | sobota 31.5.2008 17:23 | karma článku: 20,77 | přečteno: 2390x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26922x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7735x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4495x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:05

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky