Vaříme z lenošky: Nejlepší osud pro nezralé mango

5. 01. 2008 20:30:40
Tenhle recept není asi z těch, na které byste si šli extra koupit ingredence. Je spíš ispirací pro ty, kdo stojí nad "práznou ledničkou" - pro kuchyňskou švindlířku totiž není žádná lednička nikdy dost prázdná, aby se v ní nenašlo něco, z čeho by se nedalo vykouzlit něco mňamózního. Tak se nebojte a taky exerimentujte!

Když jsem dnes ráno poslala muže do obchodu se slovy: "jo a dones mi nějaký šťavnatý ovoce", neměla jsem tím úplně na mysli "přines tvrdý, nezralý mango". Peskovat ho ale nebudu, chytrá holka si blbostma nekazí vztahy... nebudu dusit manžela, podusím to mango, napadlo mne.

Taky jsem v lednici našla (kdoví co tam dělalo) rozmražené listové těsto, balíček čerstvého zeleného pepře a kousek exkluzivní italské klobásky... Ve spížce se na mne usmívaly dve oblíbené konzervičky - Bonduellčiny indické fazole a nejlepší nápad Tesca za posledních sto let - originál indická omáčka "Roganjosh". Už jsem psala, že za nápad založit sekci Mezinárodní kuchyně by si Tesco zasloužilo metál, a na tom trvám. ingredience.jpg

A tím se zrodil recept na "Indický bramborovo-mangový Tarte Tatin"

(Tarte Tatin je klasická receptura pro koláče pečené opačně, náplní dolů, těstem nahoru. Do švindlířčina arzenálu samozřejmě patří i používání nejrůznějších nesrozumitelných termínů. Neříkejte "kejda" nebo "mišmaš", nazvěte to "melange" a hned to bude strávníkům chutnat lépe. :-)

Ingredience:
- jedno zelené, tvrdé mango, klidně mohou být i dvě nebo tři
- tři, čtyři větší brambory
- čerstvý zelený pepř
- italská klobáska
- červené a bílé fazolky v tomatu (omáčka Indiana)
- omáčka "Roganjosh"
- jedna červená cibulka
- listové těsto
- olivový olej, máslo, pepř a sůl
- lahev dobrého červeného vína

Otevřete lahev vína a nalejte si. Střízlivost klade zbytečné překážky kuchařově invenci.

Mango oloupeme a na obou placatějších stranách vertikálně nařízneme na mřížku. Potom již stačí dva horizontální řezy podlél pecky a hle.... na plech se nám sypou krásné souměrné kostičky, práce minimální.

tatos.jpg
Brambory nakrájíme na tenoučké plátky (jako na bramborové chipsy), červenou cibuli dtto. Přidáme i klobásku na kolečka a zelený pepř. Čerstvého zeleného pepře se nebojte, klidně ho do jídel přidávejte po polévkových lžících. Má mnohem jemnější chuť než jeho sušené nebo nakládané varianty a také není vůbec tvrdý - takže nehrozí, že ohrozí kompaktnost vaší zubní protezy.

Vše zalejeme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme a dáme do trouby zapnuté na maximum. Na sporák nad troubu položíme na talířku listové těsto, bude se nám s ním později lépe pracovat, pokud bude při "pokojové teplotě".

Za cca deset minut máte bambůrky krásně zlaté (hlídat!). Přidejte obsah fazolové konzervy a pytlík té indické omáčky a vraťte zpět do trouby.

Mezitím si ty pilnější z nás vyválí listové těsto válečkem, ty línější ale zručnější z nás ho natáhnou v ruce. Netrapte se tím, pokud nebude přesně na velikost plechu... ono už se to tam nějak poskládá.

Těsto položte na bramborovou náplň a nožem do něj udělejte pár dírek. Pokud jste těsto táhly v ruce, už tam stejně jistě nějaké jsou (no jo no, když si někdo zapomene sundat prstýnek :-). Na těsto naložte velkoryse máslových lístků a šup s tím zpět do výhně. dish.jpg

Nebude to trvat víc než 5-10 minut a máte hotovo. Mango si spravilo v tak dobré společnosti reputaci, pod křupovou zlatavou kůrčičkou je mu dobře a chutná báječně!

Pokud zbylo ještě nějaké víno, nalejeme i ostatním strávníkům. Manžela pochválíme za to, jak dobře nakoupil.

Dobrou chuť!

jidlo.jpg
PS: Všimněte si, že pokud vynecháte tu italskou klobásu, je to jídlo de-facto vegetariánské. (toť jen malé šťouchnutí do oka těm kdo tvrdí, že být vegetarián znamená zmírat hlady a živit se saláty)

Autor: Eva Pallotto | sobota 5.1.2008 20:30 | karma článku: 21.60 | přečteno: 4949x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... (Pro Marušku... )

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.68 | Přečteno: 250 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.69 | Přečteno: 1500 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 151 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8483
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...