Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Švindlířčiny Špendlíky v trávě aneb bublanina trochu jinak

Krásné léto přeji. V dneším díle Švindlířčiny kuchařky si prozradíme, jak se pečou špendlíky. Ta hospodyňka, která své strávníky k smrti nenávidí, pořídí zákadní surovinu v železářství, my ostatní polezeme na stromy pro ovoce připomínající trochu třešně a trochu švestky... jsou to takový ty barevný kuličky, kterým každý (zdá se) říká úplně jinak...

Nevím jak vy, ale já k smrti nemám ráda pravidla, předpisy a recepty na cokoliv. Ani ty na spokojený život, ani ty na vaření.

Švindlířka by se cítila naprosto uražena, měla-li by otrocky kopírovat vynálezy druhých. (Ale že švidlířka občas i trochu kecá, v minulosti pár buchet podle receptů napekla, takže má v oku takový ten základní "mustr" od kterého své fantazijní alchymie odvozuje.)

Mno, každopádně tenhle recept je, jako všechny ostatní, totální experiment. :-)

Pečení započneme sběrem ovoce. U nás v kraji roste při cestách. Na výběr jsou oranžové, fialové, červené a žluté. Pokud s sebou máte sestru, nepotřebujete ani žebříček (za předpokladu, že i ta vaše vyrostla v ztepilou žirafku). Pokud sestru nemáte, stoupněte si na špičky a zkuste se nepoškrábat o zlomyslné větvoví. Když si ze své vysoké sestry budete dělat legraci, poškrábete se, protože vám nic trhat nepomůže - a dobře vám tak.

Ovoce umyjte a víc se s ním nestresujte. Pokud jste nenapravitelní hračičkové, nikdo vám nebrání ho vypeckovat, ale nad takovým plýtváním časem švindlířky jen kroutí hlavou.

Těch bobulí budete potřebovat asi hrnek nebo dva... prostě tak nějak přiměřeně, podle velikosti vašeho pekáče (na pečení).

Když jsem přemýšlela nad tím, čím ozvláštnit těsto, šla jsem dumat do zahrádky. Kromě plevele, kopřiv a slimáků jsem tam našla i rozvaleného kocoura. Nic z toho se mi jako ingredience do koláče moc nepozdávalo (i když pravda, kocourek je to sladkej) a tak jsem hledala dál - i zboudilo očko mé na keříček meduňky. Jo! do toho jdem!

A že byly v lednici i citrony, bude z toho bublanina citronovo-meduňková.

Těsto: 4 vajíčka celá s krapínkem hodně studené vody a cca 300g cukru krupice (prostě třetina pytlíku) našlehat do pěny. Přidat kůru z omytých citronů (dala jsem tři a nebála bych se ani čtyřech), šťávu z těch všech citronů, dvě hrsti umyté a nadrobno pokrájené meduňky a půl hrnku oleje.

Kdybych nebyla líná, možná bych místo oleje dala rozpuštěné máslo, ale jsem líná...

Zatímco si budete míchat ty ingredience, roztopte troubu (pečící) tak na poloviční kapacitu, řekněme něco kolem 200 stupňů. Také si vymažte pekáč (pečící) trochou másla a vysypte ho hrubou moukou, nebo strouhankou.

Já svůj pekáč (pečící) obvykle trochu ošudlám kusem másla přímo z lednice (takže je to silnější vrstva) a vysypávám jemnou strouhankou, naše babi zas kokosem...

Zapnutí trouby a vysypání pekáče dělejte předtím, než do těsta přimícháte mouku (cca půl pytlíku, tedy půl kila) a kypřící prášek. Speciálně v kyselém koláči chcete, aby těsto kynulo až v troubě a nevybublalo se zbůchdarma na lince...

Někdo kypřící prášek míchá s moukou zvlášť, někdo mouku dokonce přesívá sítkem... no, ok, já prostě spoléhám na své hbité ruce.

Těsto nalijeme na pekáč (pečící) a párkrát s ním třískneme o linku.... ono se pak hezky souměrně rozlije a pro strávníky je to hezký zvukový signál o tom, že se chystá něco bombastického.

Na těsto naházíme špendlíky (dle výběru) a šup s tím vším do trouby.

Pečeme tak dlouho, dokud to celé nevybublá a nezezlátne, to jest tak půl hoďky, 40 minut, podle síly těsta... (rozhodčím upečenosti je obligátní (ne)olepená špejle).

Mezitím co se bublanina peče odháníme nenajezence přilákané neobvyklou vůní a připravíme si na sítko trochu moučkového cukru, kterým kousky bublaniny po upečení posypeme, pokud to tedy stihneme předtím, než zmizí v jejich chřtánech.

Dobrou chuť! :-)

 

 

Autor: Eva Pallotto | úterý 10.8.2010 17:21 | karma článku: 20,52 | přečteno: 7398x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26922x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7733x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4495x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky