Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korupce v privátní sféře - zaplať, jinak nedodáváš!

Téma korupce ve státní sféře, korupce státních úředníků a politiků, se skloňuje všemi pády, ale nezaznamenala jsem větší poprask kvůli jinému, velmi podobnému fenoménu - korupci ve sféře privátní. V praxi to totiž funguje následovně: Máte malou fabričku, vyrábíte třeba báječné galoše. Ono by se řeklo, že se nákupčí obchodních domů, velkoobchodů a nákupčí větších podniků přetrhnou nakoupit váš výrobek, který je nejlevnější a nejdokonalejší na trhu. Je to ale tak? Není. Když totiž nezaplatíte toho správného člověka, vaše galoše bude nosit tak akorát vaše babička.

Jó, když ruka ruku myje....Corbis.com

Mám přátele ve výrobní sféře a všichni shodně hlásí - kdo nemaže, ten nejede.

Z určitého úhlu pohledu by se zdálo, že vlastně o nic nejde... že je to jen jiná forma reklamy, kterou si výrobce rozpustí do nákladů... tak proč nějaký povyk, že?

Jenže tak jednoduché to není.

Za prvé to znamená, že podobné praktiky deformují trh. Do obchodů jako jsou Tessco, Hyponova a Tiostatní se dostává jen to zboží, které někdo schválil, protože dostal slušné kapesné. Malý výrobce nikdy nemá šanci ve výši takových kapesných soutěžit s těmi velkými (nehledě na fakt, že si stejně nemůže dovolit ani to jejich "regálovné" a splatnost faktur 6 i více měsíců).

Klasičtí liberálové nás přesvědčují, že všemocný trh zreguluje všechny anomálie - že z boje o zákazníka vždy vyjde úspěšně ten výrobek který nabídne nejlepší poměr kvalita-cena-výkon. Jenže páni ekonomové... jak může v takové volné soutěži uspět výrobek který ta žába na prameni do soutěže vůbec nepustí?

Úřad pro hospodářskou soutěž nemá kompetence tyto záležitosti řešit. Malý výrobce se s velkoobchodníkem může tak maximálně soudit, ale to neudělá, protože by si vykopal tak akorát hrobeček vlastního bankrotu.

Pokud se jedná o zboží obecné, není to ještě taková katastrofa - nějaký distribuční kanál se vždycky najde. No ale co když vyrábíte třeba automobilová zrcátka? Co když je váš okruh zákazníků omezený?
Pak vám nezbude než mazat a mazat.

Nelze se spolehnout na formulku, že by nakupující (myšleno společnost, její majitel) měl vždy možnost si cenu všech svých vstupů ohlídat. Pokud nakupovací pravomoci svěřuje do rukou nákupčích, svěřuje jim i moc vybrat takového dodavatele, který lépe "vyhovuje" nákupčímu, ne zaměstnavateli. Pokud ten takové pokřivené nakupování provádí chytře a pokud nevybočí do extrémů že za jeden šroubek zaplatí 30.000 korun, nemá na jeho konání zaměstnavatel za běžných podmínek možnost přijít.
Ani tendry nejsou všelék - tam stačí jen tomu správnému dodavateli napovědět, jak má jeho nabídka vypadat...
A to jsme stále ještě u těch majitelů, kteří by něco podobného hlídat chtěli... ale co třeba takové Tessco? Myslíte, že třeba ono nakupuje jen od těch dodavatelů kteří své výrobky dodají v nejlepší kvalitě za nejnižší cenu?

Za druhé - a to je mnohem zásadnější - takové pokřivené nakupování přímo poškozuje zákazníka. Nejlépe je to vidět na příkladu zdravotnictví, ale v podobných intencích to funguje i v jiných oblastech.

Tady malé odbočení - v USA jsem pracovala v hotelu The Ritz Carlton, v kongresové sekci. Nějakých padesát procent akcí tam organizovali velcí výrobci pro své odběratele. Poznalo se to jednoduše - čím opulentnější to byla akce a čím větší byly "dárkové balíčky" které se hostům při check-inu rozdělovaly, tím jistěji se jednalo o akci "výrobce-zástupce odběratele".
Ty nejmegalomanštější akce pořádali výrobci léčiv a lékařské techniky pro zástupce velkých amerických nemocnic.

Například Pfizer rozdával jako upomínkové předměty drahé hodinky, dárkové certifikáty do Saks Fifth Avenue (síť luxusních obchodů) a podobně... a to byly dárky veřejné ... co se rozděluje v zákulisí?

Náš kamarád, "rep" americké farmaceutické firmy, měl dokonce rozpočet na "entertainment", neboli na zabavování spřátelených lékařů. Zabavování spočívalo v objednávání tisícidolarových lahví šampaňského Cristal, luxusních prostitutek a VIP lóží na basketbalová utkání.

I v Čechách občas prosákne informace o tom, že lékař či primář nemocnice tu a tam dostal nějaký ten dáreček od výrobce léčiv... ale o tom, jak lékaři jezdí na drahá výjezdní "školení", o tom jaké jsou incetivy za odběr toho a toho léku... o tom se moc nemluví.

A netřeba nijak zdůrazňovat, co se asi tak stane, pokud má lékař volit mezi lékem "sponzorovaným" a lékem pro vás sice lepším, ale trapně sponzorsky neošéfovaným.

Není jednoduché řešení jak tyto praktiky eliminovat - když na nich profitují ti přímo zainteresovaní, ti kdož se jich účastní. Tratí na nich jen malí výrobci, malí akcionáři velkých firem a my, malí občánci kteří si stále necháme namlouvat, že volný trh je mocným všelékem na všechno. Ne tak docela...

Ruka trhu totiž není vždy spravedlivá. Občas totiž šmějdí v kapsičce a šustí si zvesela tučnýma úplatkama.


 

 

Autor: Eva Pallotto | úterý 11.9.2007 22:53 | karma článku: 43,97 | přečteno: 11434x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26922x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7735x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4495x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky