Kontaktní čočky jsem nevynalezla, Olympiádu nevyhrála -Vy snad ano?

11. 11. 2009 8:36:44
Když se různí národové v hospůdce prvně potkají, často se přetahují: „My jsme vynalezli Toato! A vy? Tak akorát Tamto ..." Na jiném místě jiní hoši zpoza svých pivních van (přes které rozhodně nemají šanci se trefit) nadšeně vyřvávají: "Dali jsme góla, máme medajli!" - Nepřijde vám to absurdní?

photine - flickr.com

Již od dětství vznalézám. Podobně jako nad zrcadlovým písmem psanými DaVinciho zápisníky, bude za cca 50 let lidstvo nadšením omdlévat nad mými notýsky formátu A5, plnými převratných technologií, jež zcela nepochybně zcela změní osud veškerého veškerenstva. Pro ilustraci mohu jmenovat: 7x perpetum mobile, několik typů elektráren, 4x stroj času, 2x páka pro pohnutí zeměkoulí, 14 způsobů jak překonat rychlost světla, nespočet drobných vynálezů usnadňující běžný denní život a dokonce i převratné vynálezy na poli chemickém, potravinářském (např. recept na tekutý karamel bez jakýchkoli přísad), fyzikálním i zdravotnickém (lůžko proti proleženinám, mast na popáleniny od tekutého karamelu) apod.

Jistě, všechno, nebo téměř všechno, jsou to naprosté teletiny, způsobené náhlým hnutím mozku chorého a nedovzdělaného, vpravdě Cimrmanovského, ale jsou to ASPOŇ vynálezy moje.

Stejně tak jako medaile za šplh na čas, mokrý diplom s žábou z třetí třídy i odznáček za chrabrost ze stezky odvahy, kdy jsem omylem našla zkratku k táboru a žádnou stezkou nešla.

V žádném případě jsem však nevynalezla - měkké kontaktní čočky, kostkový cukr, slovo „robot", radiolokátor Tamara a dokonce ani Věra (shoda jmen s mojí mámou je fakt čistě náhodná), bleskosvod, lodní šroub, silonky (a to mrzí), síťovkou, ani patentku, semtex a dokonce ani to ruchadlo ne.

Také jsem nezískala žádnou z medailí na mistrovství světa, dokonce ani na olympiádě (nepočítáme-li ty školní a oblastní matematické) a kupodivu dosud nemám jedinou Nobelovu cenu (i když bych si nepochybně zasloužila aspoň tu za mír - teď když se udělují za „dobré úmysly", těch já mám dost).

Hra na „My" ... My jsme vynalezli Toato a vyhráli Tamto ... mi přijde nesmírně směšná a absurdní. Žádné MY, ale Wichterle, Čapek, Špotáková, Novák a Vosáhlo, ti něco vynalezli, ti něco vyhráli.

Ona už je to taková hloupá lidská přirozenost svojí identitu odvozovat od toho stádečka, které je shodou okolností nejblíže. Nemohu a nechci se s ní ztotožnit. Osel kachním peřím ozdobený se ptákem nestane, ani když pírka na vlastním dvorku sesbírá.

Kdysi jsem odpovídala na otázku, zda mne dojímá česká hymna. Ne, nedojímá. Mě děsí, že někoho ano. Jakkoli se to může zdát absurdní, necítím se být ani Češkou, ani Evropankou, necítím se být ani běloškou, jsem tak nějak jenom člověkem (a občas i o tom mám tak trošililinku pochybnosti).

Koukněte se na naší pidiplanetu okem náhodně kolemletícího mimozemšťana a dojde Vám, jak jsme v tom všem našem kastování srandovní.

Nemůžu si pomoci, ale mám za to, že všechny hrůzy a katastrofy v dějinách lidstva byly o jednom a tom samém - o konfrontaci a boji jednoho proti „tomu druhému, jinému", tomu, kdo není MY, aniž by si však ten či onen uvědomil, že tím druhým a jiným je i ON SÁM.

Autor: Eva Pallotto | středa 11.11.2009 8:36 | karma článku: 39.25 | přečteno: 7857x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 11.48 | Přečteno: 98 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 115 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.74 | Přečteno: 208 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 7.19 | Přečteno: 163 |
Počet článků 151 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8483
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...