O mývalech, chřestýších a všeliké jiné floridské havěti

7. 09. 2007 0:01:49
Na Floridě žije všeliká havěť a obvykle se jí nejvíc líbí u vás doma. Na ještěrky se ještě dá zvyknout. Není dne abyste nějakou nepotkali, kterak si to šmejdí vaší kuchyní. Že jí se stropu pozoruje nějaká hodně barevná žabička vás taky nepřekvapí. Ráno strávíte tím, že se je snažíte pochytat a pustit "na svobodu". Sednou si do trávy a budou společně rokovat nad způsoby, jak se zase dostat zpět. A druhý den je tam máte nakvartýrované znovu.
Takoví jsou to sympaťáci, co?  ... jen pro ty kdo s nimi nikdy neměli co do činění.
Takoví jsou to sympaťáci, co? ... jen pro ty kdo s nimi nikdy neměli co do činění.Flickr.com

Opustíte terárko (pardon byt) a jdete si zaplavat do bazénu... a možná jako já v něm někoho potkáte. Plave si to proti vám a ani se nepředstaví... vy plavete kraula, on proti vám "esíčka". Hadi jinak plavat neumí. Že to byl asi chřestýš, to jest had poměrně dost nebezpečný, vám vysvětlí až ten chrabrý soused, který ho vyloví z odvodního kanálku ručníkem.

gators
Máte plavání tak trochu dost, tak si jdete zaběhat. Třeba si s sebou vezmete na vodítku malého pejska... běžíte běžíte a najednou zjistíte, že na vodítku už žádný pejsek není. Nevysublimoval, zďobli vám ho ti leniví hoši, kteří vypadají jako roztrhané pneumatiky. Aligátoři, jasně. Válí se tam v příkopě, tváří se neohrabaně, ale když jde o kus žvance, to jsou mrštní jako lasičky. Nebo to byli krokodýli? ... Ti v té stoupě bydlí taky a dokonce je můžete potkat i při plavání u břehu moře, slaná voda jim nevadí, občas chodí na pláž na ryby.

Chcete se z té nenadálé ztráty trochu otřepat, tak sednete do auta, že si zajedete za nějakou tou bujarou zábavou do Miami. Pokud cestou nepíchnete (ta silnice se jmenuje Alligator Alley, proč asi?), třeba tam i dojedete. Počítejte se zdržením, co chvíli je tam značka "pozor panteři" a zpomalená rychlost.

Jo a neokounět! Zdá se to podivné, ale swampy, neboli bažiny občas hoří... to je pak viditelnost mizerná a obvykle jí nijak nepomohou ani ty pověstné floridské průtrže mračen, kdy pánbíček vylévá kýble vody a auto vám po silnici plave jako Venclovský. A ten kouř hustý nerozežene ani nečekané tornádo. Tedy co říkám nečekané, v létě je prostě čekáte.

(říká mi můj místní přítel: "Evičko, až někdy uslyšíte přijíždět vlak, nebojte se. V našem městě vlaky nejezdí. To je jenom tornádo.")

Panther crossing
Po cestě se zastavíte v indiánské vesnici, kde odvážní hoši za dvacku strkají hlavy do tlam aligátorů a vozí turisty ve vznášedlech bažinou... jsou tam miliony komárů, koupíte si repelent. Nakonec smrdíte tak dokonale, že ze zábavy ve městě hříchu nic moc není. V báru si od vás všechny slečny odsedávají a vaše mravopočestnost je po hříchu neohrožena.

Dekadence se nekoná a tak se naštvaně vrátíte domů, jen abyste zjistili, že k vám přibyla návštěva. Partička pubertálních medvídků mývalů si u vás doma uspořádala mejdánek. Nevím kdo vymyslel tu báchorku, že medvídek mýval je čistotné a roztomilé zvíře. Zřejmě v životě žádného neviděl. Je to pěkně agresivní zmeteček, kouše, s klidem útočí na lidi, všude se vetře a všechno zničí. Asi proto mu američané neříkají "medvídek", ale zcela obyčejně "raccoon" ... a pověst mají asi tak dobrou jako v Evropě krysy a potkani.

Hlavička do tlamičky
Vždycky říkávám, že ta placatá bažina jež se zove Florida je místo kde lidi nemají co dělat, nepatří tam. Kdyby nebylo vynálezu klimatizace a protihmyzí sítě, nikdy by tam nikdo nebydlel. Jenže klimatizace vynalezena byla a protikomáří sítě jsou běžně dostupné... a tak je Florida cílem nájezdů hord sluncechtivých důchodců, realitních agentů a spekulantů a Miamská půlka je rájem nevydováděné mládeže ze všech koutů světa. Osadníci si vysuší pár kilometříků čtverečních bažiny, postaví své pravoúhlé papundeklové domky, zapnou klimatizaci a myslí si jak na tu přírodu vyzráli.

Jenže ona, potvora, číhá všude kolem. Na ní se totiž vyzrát nedá. :-)

Autor: Eva Pallotto | pátek 7.9.2007 0:01 | karma článku: 30.18 | přečteno: 2900x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 151 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8483
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...